Pčelarsko hodočašće u Hlebine

372

Tradicionalno okupljanje pčelara povodom obilježavanja dana sv. Ambrozija, po 23. put održalo se ove nedjelje u Hlebinama.

Pčelarski susrete organizira Pčelarska udruga Lipa Kopirnice i to je bila prilika da se okupe pčelari iz kontinentalne Hrvatske te gosti iz Slovenije.

Već tradicionalno, okupljanje je bilo u Društvenom domu Hlebine, odakle se u procesiji krenulo prema crkvi sv. Katarine na Svetu misu. Članovi Reda sv. Ambrozija, odjeveni u svečane odore, predvodili su procesiju noseći zastave svojih udruga.

Ovogodišnja manifestacija bila posebno važna za tvrtku PIP jer se nakon Svete mise pristupilo ceremoniji posvete PIP-ove zastave. Zastavu je nosio gospodin Ivan Bračić, osnivač tvrtke i sam član Reda sv. Ambrozija, a Martin Petričec i Stipa Kovačić imali su časnu ulogu komova. Prema običaju, kumovi su se obavezali štovati prirodu i pčele, štovati spomendan sv. Ambrozija, slijediti njegov primjer u dobročinstvima te promicati suživot. Tokom ceremonije posvećenja i polaganja zavjeta kumovi su s ponosom raširili zastavu i prikazali je svećeniku te ostalim okupljenima u crkvi.

Svečanost je nastavljena u Društvenom domu vezanjem lente i potpisivanjem povelje Reda sv. Ambrozija. Gospodin Bračić zahvalio se kumovima i darovao ih je skulpturama umjetnika Vlade Radasa – ”Zahvala pčeli”, a za uspomenu na ovaj događaj, od kumova primio je sliku umjetnika naivne umjetnosti.

Ovi susreti pčelara obilježeni su još jednim događajem – svečanim primanjem triju novih članova u Red sv. Ambrozija nakon, te prvi pute je izvedena pčelarska himna – ”Zahvala pčeli”.

Program do ručka prošlo je uz zabavne skečeve KUDa Gruntovčani, a nakon ručka, analizu pčelarske godine iznio je gospodin Stipa Kovačić, a zatim se govorilo prisutnoj problematici Američke gnjiloće medonosne pčele.

Interes za ovaj vid druženja ne jenjava što je vidljivo na fotografijama gdje se među okupljenima mogu vidjeti nova, mlada lica.

Cijeli događaj ispunjen je još jedno simbolikom; naime crkva u Hlebinama posvećena je svetoj Katarini, a upravo na dan sv. Katarine 25.11., prije 30 godina, osnovana je tvrtka PIP. Ova značajna obljetnica zaokružena je pristupanjem tvrtke PIPa Pčelarskom redu Sv. Ambrozija.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.