Milijun kuna potpore pčelarima Međimurske županije

659

Na sjednici Vlade Republike Hrvatske održanoj u srijedu, 14. listopada 2020. godine, usvojen je Program potpore pčelarima za saniranje šteta uzrokovanih pomorom pčelinjih zajednica na području Međimurske županije. Potporu ukupne vrijednosti od milijun kuna će dobiti 37 pčelara kod kojih je utvrđen pomor ukupno 1.211 pčelinjih zajednica.

Zbog masovnog uginuća pčela i nanesene štete koja je zadesila velik broj međimurskih pčelara, župan Međimurske županije je 12. lipnja 2020. godine proglasio prirodnu nepogodu na dijelu područja Međimurske županije, a Ministarstvo poljoprivrede predložilo je Program potpore vrijedan milijun kuna s ciljem financijske pomoći oštećenim pčelarima u nadoknadi izgubljene dobiti zbog naglog prestanka proizvodnje.

„Provedbom Programa izravno će se utjecati na saniranje ekonomskih posljedica zbog izgubljene dobiti uslijed prestanka proizvodnje uzrokovane pomorom pčela na pčelinjacima te daljnji ostanak u sektoru pčelarstva i proizvodnji pčelinjih proizvoda. Pčele su, osim proizvodnje meda, izuzetno važne za poljoprivrednu proizvodnju jer njihova nazočnost omogućuje oprašivanje poljoprivrednih i samoniklih usjeva te doprinosi očuvanju biološke raznolikosti“, izjavila je ministrica Marija Vučković na sjednici Vlade RH.

Potpora se dodjeljuje za štete nastale pomorom pčelinjih zajednica u stacionarnim ili selećim pčelinjacima dopremljenim na područje Međimurske županije u skladu s Pravilnikom o držanju pčela i katastru pčelinje paše, a namijenjena je pčelarima koji su upisani i ažurirani u Evidenciju pčelara i pčelinjaka i kod kojih je na temelju Zapisnika o inspekcijskom nadzoru izvršenom na pčelinjacima u Međimurskoj županiji tijekom mjeseca lipnja utvrđen pomor pčela.

Donošenje Programa predviđeno je Zakonom o poljoprivredi, a u skladu je s relevantnim uredbama Europske komisije.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.