Sa nekadašnjih 18 tisuća proizvodnja ribe pala na tek 5 tisuća tona

769

Jučer je održan 9. Međunarodni gospodarsko – znanstveni skup o ribarstvu sa temom “Hrvatska akvakultura u Europskoj uniji”.

ribe

Predsjednik Udruženja ribarstva Republike Hrvatske pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Milan Božić rekao je da su i dalje prisutni problemi u pitanjima rješavanja vodnih naknada, poljoprivrednog zemljišta, imovinsko – pravnih odnosa, statusa ribnjaka.

“Imali smo nekada proizvodnju od 17 do 18 tisuća tona ribe, a danas oko pet tisuća tona što ne zadovoljava niti domaće potrebe. Prošle godine iz hladnovodnog uzgoja domaće je tržište konzumiralo oko 2,5, a iz toplovodnog oko 3,5 tisuća tona ribe”, rekao je Božić govoreći o stanju u hrvatskom ribarstvu danas.

“U državama članicama FEAPA, koji obuhvaća članice EU te Tursku, Norvešku i Hrvatsku, godišnje se ostvari proizvodnja oko 2 milijuna tona uzgojne ribe od kojih 1,3 milijuna u zemljama članicama EU”, rekao je Voditelj HGK-ove grupacije za akvakulturu i dopredsjednik Europskog udruženja FEAP Želimir Filić.

Europska akvakultura je kvalitetna po svojoj tehnlogiji, međutim, ona čini svega 2 posto svjetske proizvodnje. Od 100 posto konzumacije ribe na europskom tržištu 10 posto hrane iz mora pokriva akvakultura, oko 25 posto ribolov, a oko 65 posto se uvozi iz trećih zemalja.

Skupu je prisustvovao i pomoćnik ministra poljoprivrede Miro Kučić koji je rekao da je problem hrvatskog ribarstva zapravo i problem cjelokupnog gospodarstva Hrvatske.

“Nakon 1. srpnja, kada Hrvatska pristupi EU, postoje samo dva pravca kojima bi hrvatsko ribarstvo trebalo krenuti. – Da bi hrvatsko ribarstvo opstalo i postalo konkurentno, potrebno je, uz primjerenu naknadu, smanjiti broj brodova za ribaranje na Jadranu jer ih je u ovom trenutku više za između 20 i 30 posto nego što bi trebalo ukoliko želimo rentabilnu proizvodnju. Isto tako sva preostala sredstva trebamo usmjeriti za akvakulturu uz naglasak na slatkovodno ribarstvo”, zaključio je Kučić.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.