Bruceloza domaćih životinja

1807

Bruceloza je često kronična zarazna bolest uzrokovana bakterijama iz roda Brucella (fam. Brucellaceae) od koje oboljevaju ovce, koze, goveda, svinje, psi i ljudi. Pojavljuje se bez obzira na dob, ali se najduže održi kod spolno zrelih životinja.

ovce u bosni

Uzročnik ulazi u organizam domaćina preko usta hranom ili vodom, zatim preko kože, vimena, očnih sluznica i prilikom pripusta. Značajan prenos se ostvari i na kontaminiranim pašnjacima ili vodom kontaminiranom plodnim ovojnicama zaraženih životinja. Mlade životinje se zaraze uzimanjem mlijeka zaraženih majki.

Kod ovaca i koza najvažniji simptom bolesti je pobačaj pred kraj bređosti, a postotak pobačaja varira od 50 do 90%. Bolest mogu pratiti i upale vimena, šepanje i otok zglobova. U muških životinja pojavi se obično jednostrani orhitis (otok testisa).

Kod svinja simptomi su ovisni o lokalizaciji procesa. Prvi značajni simptom su pobačaji koji se javljaju u prvoj polovini bređosti, rijetko kasnije. Ako se pobačaj desi u prvim sedmicama bređosti, onda ostane neprimjećen jer krmače često pojedu plod zajedno sa ovojnicama. Kod muških životinja upala testisa, nekad kod većeg broja priplodnjaka. Kod nekih svinja zapažaju se smetnje u kretanju zbog upalnih promjena na zglobovima.

Kod goveda inkubacija je kraća ukoliko je bređost starija. Pobačaj nakon petog mjeseca često je prvi znak bolesti. Uobičajno je zaostajanje posteljice i upale maternice iza pobačaja.

Konji oboljeli od bruceloze su potišteni i imaju lokalne simptome koji se očituju upalama u području zatiljne i grebenske kvrge koje se ponekad ognoje.

Bruceloza životinja se ne liječi. Preventiva bruceloze životinja temelji se na otkrivanju i uklanjanju zaraženih životinja. Zdrava stada mogu se sačuvati od ove bolesti tako što se popunjavanje uzgoja vrši vlastitim podmlatkom. Kod svakog pobačaja i zaostajanja
posteljice u inače zdravom stadu treba posumnjati na brucelozu. Pobačeni plod i ovojnice treba neškodljivo uklanjati a cijeli prostor dezinficirati. U vrijeme janjenja odnosno poroda treba životinjama osigurati čist dezinficiran prostor, a najbolje svaki put mijenjati mjesto porodilištu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.