Kisela indigestija ili acidoza goveda

2164

Kisela indigestija nastaje zbog preobilne hranidbe krmivima bogatim ugljikohidratima, primjerice škrobom i različitim topljivim šećerima.

goveda Razgradnjom šećera i škroba nastaju velike količine mliječne i drugih organskih kiselina koje snižavaju pH i remete rad predželudaca. Kiselu indigestiju najčešće uzrokuje zrnje i prekrupa kukuruza, melasa, mlinarski otpadci, različito voće, šećerna repa i druga ugljikohidratna krmiva.

Zakiseljavanje buraga (snižavanje pH na 4 do 5) nastaje i zbog nepovoljnog odnosa voluminoznih i koncentriranih krmiva u obroku za krave. Uz povećanu količinu koncentrata i nekvalitetna kisela silaža kao i nedovoljna količina kvalitetnog sijena u obroku dovode do zakiseljavanja sadržaja buraga ili acidoze.

Preniski pH nepovoljno utječe na razvoj mikrobne populacije buraga i lako smanjuje učinak probave. Posljedica kisele indigestije je smanjen % mliječne masti ({spod 3%). Naglim povećanjem količine koncentrata u obroku ili naglim prijelazom s jednog na drugi obrok također dolazi do kisele indigestije.

Povećanje udjela voluminozne hrane u odnosu na koncentrate u dnevnom obroku za krave ili višekratna hranidba koncentratima tijekom dana, te primjena kompletnih obroka u hranidbi krava, povoljno utječe na preveniranje acidoze buraga.

Pojavu acidoze visokomliječnih krava nakon telenja moguće je spriječiti davanjem pufera natrijeva bikarbonata (100-150 g dnevno) i magnezijevog oksida koji nije pufer (50 do 90 g dnevno). Davanjem kvasnica žive kulture l0 g devno, u buragu se povećava broj celulotičkih bakterija i smanjuje koncentracija mliječne kiseline.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.