Ehinokokoza

1596

Neobično je zanimljiv životni ciklus ehinokokusne trakavice. Odrasli oblik dugačak je od 3 do 9 mm, a ima glavu s četiri pipka na kojima se nalazi vijenac kukica, te vrat i tri članka.

Pomoću kukica trakavica se drži pripijena uz gornji dio tankog crijeva u psu. Pas se zarazi jedući životinjske organe koji sadrže ehinokokusne ciste. Jajašca odrasle trakavice izlučuju se u okolinu izmetom zaraženog psa. Ovce i goveda unose jajašca preko trave, a čovjek vjerojatno s njegove dlake gladeći psa, na kojoj se ona mogu naći. Iz unijetih jajašaca u početnom dijelu tankog crijeva razvije se zametak koji probija stijenku crijeva te limfom i krvlju dospijeva u najrazličitije organe tijela.

Iz zametka se u tim organima postepeno razvije mjehurić, a zatim i cista koja može biti različite veličine. U gotovo dvije trećine slučajeva bude zahvaćena jetra. Kod gotovo 25% oboljelih cista se nađe u plućima, dok se u sasvim malom broju slučajeva može naći i u mišićima, kostima, bubregu, slezeni, mozgu, srcu i drugdje. Unutar cista nalazi se žućkasta tekućina čija se količina s vremenom povećava i tako rastu ciste.

Ehinokokoza je rasprostranjena po cijelom svijetu. Prema podacima Epidemiološke službe Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u zadnjih deset godina ehinokokoza je redovito utvrđivana u našoj Republici, a godišnje se prijavi od svega nekoliko do oko
deset slučajeva bolesti.

Mora se imati na umu da je nemoguće utvrditi broj stvarno infestiranih ljudi. Ono što se godišnje prijavi odnosi se prije svega na osobe kod kojih je bolest utvrđena nakon operativnog zahvata na organu u kojem su nađene ciste. Stoga se može pretpostaviti da je problem puno ozbiljniji jer se radi o teškoj bolesti.

Simptomi koje izaziva ehinokokoza zapravo odgovaraju onima koje stvara lagano rastući tumor u nekom organu. Sve, dakle, ovisi o organu u kojem se razvija cista. Najbrže raste u jetri i plućima i to po 2 do 3 cm u promjeru godišnje. Najčešće zahvaćeni organ je jetra što je i logično s obzirom da svi zametci koji probiju stjenku crijeva moraju proći krvlju ehinokokusna cista je dvaput češća u desnom plućnom krilu nego u lijevom. Najčešći simptom je kašalj.

Premda bol nije jaka bolesnik ima osjećaj pritiska u prsnom košu. U iskašljaju ponekad se javlja krv, a kod pucanja ciste nastaje upala pluća ili plućne maramice. Moguća je i iznenadna smrt uslijed tzv. anafilaktičkog šoka (alergijski šok). Kod djece se ponekad mogu javiti ciste u mozgu, a kod odraslih zbog sporog rasta mogu ostati i neotkrivene. Simptomi su poput onih kod rastućeg tumora mozga s pojavom padavice. Moderne tehnike medicinske dijagnostike mogu danas dijagnozu utvrditi s velikom vjerojatnošću. Pri tome se koriste RTG metode i ultrazvučna pretraga pojedinih organa. Kožni alergijski dijagnostički test visoko je pozitivan, premda negativan nalaz ne ukazuje na sigurnu odsutnost parazita.

Naravno, danas su razvijeni i neki laboratorijski dijagnostički testovi koji mogu utvrditi određeni nivo specifičnih protutijela na ehinokoke, a time potvrditi dijagnozu bolesti i prije samog operativnog zahvata. Ciste je zabranjeno punktirati kako ne bi došlo do širenja bolesti na nezahvaćene dijelove tijela. Premda je prognoza same bolesti dobra ona ipak ovisi o lokalizaciji ciste, kao i mogućnosti njenog pucanja i širenja. Jedina stvarno uspješna terapija je kirurško uklanjanje cističnih promjena.

U krajevima gdje je bolest utvrđena posebno je značajno izbjegavati dodir s psima koji su moguće zaraženi. Sve pse potrebno je staviti pod kontrolu i redovito im svakih šest mjeseci davati antiparazitne lijekove, čime ih oslobađamo i od ovog parazita. Nakon dodira sa psima redovito prati ruke i na to stalno upozoravati djecu. Prigodom klanja potrebno je dobro pregledati unutarnje organe zaklanih životinja, posebice ovce, svinje i krave, ali i njima srodnih divljih životinja. Organe zaražene cistama treba uništiti, a ne davati kao hranu drugim životinjama. Ako su životinje uginule od ehinokokoze potrebno ih je zakopati tako da psi ili divlje životinje ne bi došle u dodir sa infestiranim mesom.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.