Izvanredna radionica Europske komisije o prevenciji afričke svinjske kuge

538

Zbog krize nastale izbijanjem i ąirenjem afričke svinjske kuge u okruženju, a s ciljem žurne edukacije i osposobljavanja za provedbu mjera sprječavanja širenja te iskorjenjivanja ASK što većeg broja stručnjaka s područja veterinarstva i lovstva, u Zagrebu se od 12. – 14. studenoga 2019. godine u održava radionica na temu „Afrička svinjska kuga – nadziranje i menadžment u lovištu“.

Radi se o izvanrednoj radionici organiziranoj na zahtjev Europske komisije i to Opće uprave za zdravlje i sigurnost hrane (DG SANTE) te Izvršne agencije za potrošače, zdravstvo, poljoprivredu i hranu (CHAFEA).

Sudionici radionice predstavnici su 13 zemalja izravno ugroženih od unosa ili zahvaćenih ASK s područja Albanije, BIH, Bugarske, Hrvatske, Grčke, Italije, Kosova, Makedonije, Crne Gore, Rumunjske, Srbije, Slovačke i Slovenije. Na radionici će kao posebni promatrači po prvi puta sudjelovati i visoki predstavnici EK DG SANTE – Sektora G3 za Službene kontrole i iskorjenjivanje bolesti životinja.

Na trodnevnoj radionici, prvi dan govorit će se o virusu ASK, kliničkim znakovima bolesti u domaćih i divljih svinja te načinima ranog otkrića i prenošenja, nadzora i faktorima rizika. Posebna pažnja posvetit će se metodama lova, provedbi biosigurnonih mjera u lovištima i važnosti lovaca u prevenciji ove bolesti. Drugi dan konferencije, 13. studenog, govorit će se o važnosti registracije svinja na farmama i razini biosigurnosti na farmama te načinima na koje pojedine države planiraju i provode službene kontrole. Treći dan konferencije, 14. studenog svaka će zemlja prezentirati svoje strateške pristupe kada je riječ o povezivanju veterinarskih usluga, svinjogojstva i lovstva.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.