Primjenom biosigurnosnih mjera do sprječavanja pojave afričke svinjske kuge

599

Afrička svinjska kuga (ASK) trenutno je glavno pitanje zdravlja životinja, a sprječavanje, kontrola i iskorjenjivanje ove bolesti pitanje je visokog prioriteta za Europsku uniju jer predstavlja ozbiljan rizik za važan sektor svinjogojstva, populaciju divljih svinja i okoliš.

Od prve njene pojave na području EU 2014. godine, bolest se proširila na veliki broj država članica te je trenutno prisutna u Bugarskoj, Estoniji, Njemačkoj, Mađarskoj, Latviji, Litvi, Poljskoj, Slovačkoj i Italiji, dok je Rumunjskoj bolest u potpunosti izvan kontrole. Osim u državama članicama EU, ASK se proširila i na Moldaviju, Sjevernu Makedoniju, Srbiju i Ukrajinu. Također, u više navrata zabilježene su pojave virusa na područjima udaljenim više od 500 kilometara od prethodno zaraženog područja.

Uzroci ovakvog širenja afričke svinjske kuge u većini slučajeva povezuju se s ljudskim faktorom što još jednom dokazuje važnost provedbe svih preventivnih mjera i dodatnih mjera opreza od strane držatelja svinja, lovaca, ali i cjelokupne javnosti. Afrička svinjska kuga najveća je prijetnja svinjogojstvu Republike Hrvatske te populaciji divljih i domaćih svinja. Iako nije nikada potvrđena u Republici Hrvatskoj što se uglavnom može zahvaliti i brojnim preventivnim mjerama koje se poduzimaju još od 2018. godine, da bi se takvo stanje održalo potrebno je još više i snažnije ustrajati na provedbi visoke razine biosigurnosti na svim objektima sa svinjama, tijekom lova divljih svinja te u svim aktivnostima u kojima se može doći u kontakt s ovim virusom i prenijeti ga na veliku udaljenost.

Pozivaju se posjednici svinja, lovci i zainteresirana javnost da se informiraju o ovoj bolesti i preventivnim mjerama putem veterinarskih organizacija, na web stranici te putem poveznice.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.