RS: Udruženja poljoprivrednika protiv prodavanja zemlje strancima

603

NOVI SAD – U zajedničkom priopćenju nekoliko udruženja poljoprivrednika iz Vojvodine najoštrije se usprotivilo namjeri Vlade Srbije da proda zemlju stranim kompanijama.

njive u vojvodini

Oni od Vlade se zahtjevaju i odluku po kojoj bi se poljoprivredno zemljište moglo prodavati strancima najmanje 15 godina nakon punopravnog članstva Srbije u Europskoj uniji.

Vojislav Malešev, jedan od čelnika udruženja poljoprivrednika kaže da Vlada Srbije rasprodaje nacionalne resurse.

“Bez obzira što se priča o nekom mešovitom preduzeću,…vi više niste vlasnik toga, ne možete da upravljate zemljom. Mi se protivimo toj odluci. Mi ovde plaćamo porez, mi smo ovde zaradili novac, ovde investiramo ali ovde i ostavljamo novac”, kaže Malešev.

Vojvođanski paori od Vlade traže i odluku kojom se zabranjuje prodaja zemlje strancima najmanje 15 godina nakon ulaska Srbije u Europsku Uniju.

“Sada to radi Mađarska, mađarska je članica Evropske unije i ona je promenila Ustav da ne može da se prodaje zemlja strancima”, kaže Malešev.

Veleposlanik Mađarske u Srbiji Oskar Nikovic u izjavi za RTV Vojvodinu rekao je da je pitanje prodaje zemlje strancima “veoma osjetljivo”.

“Mađarska je od Unije dobila moratorij sa prodaju zemljišta stranim državljanima. Moratorij važi do 2014. godine i tražili smo ga da ne bi zemlja došla u ruke stranaca. Kako ćemo rešiti to pitanje u budućnosti, nemam konkretan odgovor” rekao je ambasador Nikovic.

Ministar poljoprivrede RS Goran Knežević izjavio je da su netočne tvrdnje farmera da će od 01.01.2014. godine strancima biti omogućena kupovina zemljišta.

“Po važećim zakonima Republike Srbije, po onom što smo potpisali, treba da prođe šest meseci i četiri godine od momenta ratifikacije pa da građani EU postanu vlasnici zemljišta u Srbiji”, rekao je Knežević.

Od 27 članica EU jedino Litva nije ratificirala SSP. Očekuje se da će Litva to učiniti u 2013. godini. Kako saznaje RTV Vojvodina, paori neće lako odustati od svojih zahtjeva i traže hitan prijem u resornom ministarstvu kako bi se navedeni problemi ali i druga pitanja što prije riješila.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.