Dobra cijena suncokreta očekuje se i ove godine

876

Na sastanku s predstavnicima proizvođača koje je organizirala Županijska komora Osijek, IPK Tvornica ulja Čepin i Syngenta agro d.o.o. zaključeno je da bi ovog proljeća moglo biti zasijano i do 38.000 ha površina pod suncokretom, od čega na području Osječko- baranjske županije oko 12.000 ha.

polje suncokreta

“Prošle godine bilo zasijano 35.000 ha površina pod suncokretom s kojih je proizvedeno rekordnih 90.000 tona zrna suncokreta”, rekao je Ernest Nad, voditelj Odjela za poljoprivredu pri Županijskoj komori Osijek, te dodao da bi ove godine moglo biti zasijano i proizvedeno i više, jer već sada kod poljoprivrednih proizvođača vlada veliki interes za sjetvom te poljoprivredne kulture.

“Mnogi će se odlučiti na sjetvu suncokreta zbog klimatskih promjena, odnosno sve češćih sušnih razdoblja koje ta kultura jako dobro podnosi, ali i dobre otkupne cijene. Lani je ona bila 3,30 kn/kg, a postoje naznake sa svjetskih burzi da će biti i ove godine”, rekao je Nad.

Branko Batinac, voditelj sirovinskog odjela u IPK Tvornici ulja Čepin osvrnio se pak na problem s kojim se hrvatska uljarska industrija godinama nosi.

“Nelogično je da polovina od ukupne proizvodnje suncokreta, čiju proizvodnju država novčano potiče, svake godine završi u izvozu prije svega u Bosni i Hercegovini i Srbiji”, zaključio je Batinac.

Čepinska uljara i ove godine ugovarati i kreditirati sjetvu suncokreta proizvođačima, a u planu imaju ugovoriti proizvodnju suncokreta na između 5.000 do 10.000 ha.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.