BIH: Ove godine visina poticaja na razini prošle

247

Iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH priopćeno je da su poljoprivredni proizvođači u Federaciji nezadovoljni odnosom parlamentarne većine prema poljoprivredi, ističući da ne mogu da budu konkurentni na tržištu.

poljoprivreda

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federaciji BiH (FBiH) Jerko Ivanković Lijanović i predstavnici kantonalnih ministarstava ocijenili su danas u Sarajevu da je nedovoljno 68 milijuna KM za poljoprivredu u FBiH u 2013. godini.

Povod sastanka bio je Program poticaja u poljoprivredi za 2013. godinu koji je, u okviru redovne procedure, dostavljen Vladi FBiH i odborima za poljoprivredu Federalnog parlamenta.

Resorni ministar je rekao da zbog malog iznosa sredstava u budžetu Program nije mogao biti razvojni, kao što je to bio u 2012. godini kada su povećani poticaji za oko 40 posto.

“Podsticaji u ovoj godini u proizvodnji ostaju identični, osim u ovčarskoj i kozarskoj proizvodnji koju ćemo povećati sa 20 na 40 KM po grlu, jer ta proizvodnja nema nelojalnu konkurenciju iz EU i ima najbolju perspektivu za razvoj u FBiH”, istakao je Ivanković.

On smatra da je hitno usvajanje Programa poticaja za 2013. godinu veoma važno, jer se u njemu nalaze i poticaji iz četvrtog kvartala prošle godine, a njihova isplata nije moguća dok ne bude usvojen Program za ovu godinu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.