Osnovana Udruga proizvođača češnjaka Slavonije i Baranje

617

U nedjelju 03. Ožujka 2013. u Đakovu održana je osnivačka skupština Udruge proizvođača češnjaka Slavonije i Baranje „ Slavonski češnjak“.

cesnjak

U nazočnosti desetak proizvođača češnjaka sa područja Slavonije i Baranje, donešena je odluka o osnivanju Udruge pod nazivom – Udruga proizvođača češnjaka Slavonije i Baranje „ Slavonski češnjak“, sa ciljem udruživanja proizvođača češnjaka, zaštite proizvodnje domaćih sorata češnjaka i zajedničkog nastupa na tržištu sa naglaskom na tržište zemalja Europske unije.

Slijedom dnevnog reda osnivačke skupštine jednoglasno je usvojen Statut Udruge, te su izabrani članovi upravnog odbora.

Za predsjednika Udruge izabran je Miroslav Kurcinak iz Kućanaca Đakovačkih, za dopredsjednike Marijan Balić iz Ilače i Goran Runjaić iz Cerića, za tajnika i blagajnika Marko Pandurić i Mirjana Sereg iz Marijanaca.

S obzirom na činjenicu da potrošači sve više uviđaju daje češnjak koji je trenutno u ponudi na tržištu, a radi se isključivo o kineskom češnjaku upitne kvalitete, potrošači vape za kvalitetnim domaćim češnjakom, stoga se u posljednje vrijeme sve veći broj ljudi se odlučuje na proizvodnju domaćeg češnjaka, prepoznavši to kao dobar izvor prihoda. Svjesni činjenice da će biti teško konkurirati jeftinom uvoznom češnjaku, naglasak je stavljen prvenstveno na kvalitetu i autohtonost.

Osnivanju Udruge podršku su dali zamjenik župana Osječko-baranjske županije dr.sc. Željko Kraljičak i Prof. dr. Sc Nada Paradžiković sa Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, koja sa svojim timom radi na proizvodnji i zaštiti deklariranog sadnog materijala slavonskog ozimog češnjaka.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.