Ulazak u Europsku Uniju predstavlja velik izazov za poljoprivredu i prehrambenu industriju

715

Na okruglom stolu “Tržište hrane nakon ulaska Hrvatske u EU” održanom u organizaciji Zbora agrarnih novinara Hrvatskog novinarskog društva (HND) glavna tema bila je ulazak Hrvatske u EU.

polja

Ulazak u Europsku Uniju predstavlja veliki izazov za poljoprivredu i prehrambenu industriju koje će biti suočena sa velikom konkurencijom, a jedan od načina kako se tome oduprijeti je povezivanje i udruživanje proizvođača u zadruge ili klastere.

Direktor Croatiastočara Branko Bobetić kazao je kako je ulazak u EU veliki izazov za kompletnu prehrambenu industriju, s jedne strane pruža se mogućnost otvaranjem velikog tržišta, a sa druge strane pretrpjet ćemo gubitke u plasmanu u zemljama CEFTA-e.

“Važno je pritom raditi na održanju proizvodnje i jačanju konkurentnosti i poduzetnici stoga moraju racionalizirati troškove, povećati proizvodnost, pripremiti se za korištenje EU fondova, nastaviti sa investicijskim ciklusima, biti inovativni i kreativni kako u asortimanu tako i u tehnološkim procesima”, istaknuo je Bobetić te ukazao i na problem PDV-a, koji je u Hrvatskoj viši u odnosu na prosjek EU-a, zbog čega je potrošačka košarica kod nas skuplja, povećava se prekogranična potrošnja koja će biti još veća kad uđemo u EU, a raste i sivo tržište.

Zamjenica ministra poljoprivrede Snježana Španjol istaknula je kako proizvođači moraju postati svjesni da se moraju udruživati, jer samo tako mogu smanjiti troškove i biti konkurentniji.

Hrvatska prehrambena industrija ubrzano se priprema za ulazak Hrvatske u EU, jer će uvjeti na tržištu biti pooštreni zbog velike konkurencije i naši proizvođači su u velikim pripremama, kazala je savjetnica ministra poljoprivrede Zvjezdana Blažić.

Frane Ivković iz Hrvatske voćarske zajednice kazao je kako se hrvatski voćari ne boje konkurencije, no problem su male površine pod voćnjacima.

“Problem je što Hrvatska nema strategije razvoja voćarstva, niti jedna vlada do sada to nije napravila”, kazao je Ivković napominjući kako Hrvatskoj treba 45 tisuća hektara novih voćnjaka i tada bi mogla proizvoditi voća u vrijednosti od milijarde eura i izvoziti voća u vrijednosti 250 do 300 milijuna eura.

Direktorica Žitozajednice Nada Barišić rekla je kako su predstavnici pekarske industrije već ušli na tržište EU, otvaraju pekare u Sloveniji i Mađarskoj, i što se pekarske industrije tiče ona spremno dočekuje konkurenciju.

Što se pak tiče tržišta žitarica napominje kako je pšenicom zasijano na 20 posto više površina nego lani i očekuje se urod od nekih milijun tona pšenice, što znači da će biti problema sa cijenom zbog viškova na domaćem tržištu, ali i u okruženju. I Barišić je istaknula problem PDV-a koji opterećuje pekare.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.