Županja: sjetva šećerne repe pri kraju

539

Na poljoprivrednim površinama kooperanata županjske Sladorane pri samom je kraju proljetna sjetva šećerne repe, koja je do sada zasađena na oko 8.000 od ugovorenih ukupno 9.000 hektara površina.

“Možemo biti više nego zadovoljni. Nakon što je sjetva kasnila zbog čestih kiša i natopljenog tla, lijepo vrijeme išlo nam je na ruku te smo uspjeli sjetvu privesti gotovo samom kraju”, kaže Rešić dodajući kako je idućih desetak dana ključno za opstojnost posađene repe”, kaže Ivo Rešić, rukovoditelj Sirovinske službe.

Naime, u sljedećih desetak dana iznikla repa trebala bi dobiti prvih nekoliko pravih listova, objašnjava navodeći kako će nakon toga stadija u razvoju korijena, poljoprivrednicima biti znatno olakšana daljnja zaštita repe od bolesti i štetočina kojima je već sada izložena.

“Trenutačno nam je najveći problem pojava repine pipe, koji u naletu zna u vrlo kratkom vremenu uništiti cijelo polje. Protiv tog štetnika poljoprivrednici se bore insekticidima, a kada ne uspiju nema druge nego presijati cijelu površinu i krenuti ispočetka”, napominje taj stručnjak podsjetivši kako je repina pipa već duže vrijeme i jedini ozbiljni štetnik na istoku Hrvatske, koji ugrožava šećernu repu.

Riječ je o štetniku koji prezimljava na prošlogodišnjim repištima kao odrasli kukac, a na površini se pojavljuje kad temperatura tla bude 8-10° C. Hodanjem prelazi na nova repišta a u jednom danu može prijeći i nekoliko stotina metara.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.