Nastavlja se rast cijena kukuruza i soje na svjetskim burzama

503

Na svjetskim burzama cijena novog uroda kukuruza i sojinog zrna počela rasti.

soja i kukuruz

Glavni razlog tome je potražnja Kine za žetvom iz 2013.godine.

Cijena sojine sačme u zadnjih 10-tak dana porasla je cca.40 usd/st što iznosi 0,25 lp/kg. Očekuje se snažan pad cijena čim Brazil ‘posloži’ svoju isporuku, te čim se ispostavi da postoje manje narudžbi, a više isporuke.

Mnogi kupci su se prebacili trgovinu robom iz SAD-a što će dodatno utjecati na pad cijene robe iz Brazila. Trenutno se ne očekuju nove isporuke robe iz Argentine jer farmeri ne žele prodati sojino zrno. Radi navedenog Argentina ne može izvoziti sojinu sačmu na nivou na kojem to inače čini.

“Sadnja kukuruza u SAD-u je ispod prosjeka što prema stručnjacima neće imati nikakvih posljedica na kasniji urod. Mnogi očekuju pad cijene od USD 25 m/t ako vremenske prilike za vrijeme sijanja budu povoljne. Istovremeno razlika u cijeni između starog i novog uroda iznosi USD 40 m/t. Nastavno na probleme na rijeci Mississippi izvozne cijene za sve nusproizvode kukuruza otišle su prema gore. Također postoje pitanja oko utjecaja ptičje gripe u Kini na izvozne poslove, te manjak potražnje sa kineske strane.”, prenosi Liderpress.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.