EU zabranjuje autohtone i stare sorte sjemenja!

954

Europska komisija poslat će Europskom parlamentu u ponedjeljak novu uredbu kojom će poljoprivrednicima i povrćarima zakonski propisati obvezno korištenje standardiziranog i unificiranog sjemenja.

flower seeds and vegetable seeds

Korištenje starih, rijetkih i autohtonih sorti bit će kažnjivo, čak i onda kada se siju ili sade u privatnom vrtu, piše Novi list, a prenosi HRT.

Ekološke organizacije i brojne udruge čiji članovi pokušavaju očuvati stare autohtone sorte sjemenja bune se protiv namjere Europske komisije čija bi odluka mogla ugroziti suverenost europskih država u očuvanju genetičke raznolikosti. Oni koji bi ipak željeli dobiti dopuštenje odnosno registrirati vlastito sjeme, suočit će se s nepremostivim birokratskim preprekama.

Tri najveće tvrtke (Monsanto, DuPont i Syngenta) kontroliraju 53% svjetskog tržišta sjemenjem, a deset najvećih kontrolira čak 73% tržišta. Do toga su došle kupnjom gotovo svih manjih tradicijskih i obiteljskih sjemenarni pa više i nemaju konkurenciju. Kod tih tvrtki tržište sjemenja samo je sredstvo jer je riječ o velikim proizvođačima herbicida bez kojih te sorte nije moguće uzgojiti.

Američki predsjednik Barack Obama nedavno je potpisao zakon koji federalnim sudovima ukida pravo zabrane uzgoja GMO proizvoda i proizvodnje GMO sjemenja, bez obzira na potvrđenu štetnost GMO-a za zdravlje stanovništva. Novi Zeland je donio odluku kojom je zabranio uzgoj hrane u vrtovima i svaku distribuciju sjemenja bez posebnog odobrenja vlasti. Prazninu su brzo ispunile velike kompanije poput Monsanta.

Orwellovski zakon predviđa i provjeru poštovanja nametnutog zakona, i to pretragom prostora za koje se sumnja da se u njima proizvodi hrana. Inspekciju provode naoružani inspektori, u pratnji predstavnika proizvođača hrane, piše Novi list.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.