Država kasni sa zakonom, a seljaci su zbog toga dužni plaćati penale!

266

U srijedu, 15. svibnja istekao je rok za predaju zahtjeva za potporu za 2013, mnogi seljaci Đakovštine ugovore za zemlju dobili su tek dan prije, 14. svibnja…

polje

Prema pisanju Glasa Slavonije stotinjak poljoprivrednika, ne svojom krivnjom, nije uspjelo prijaviti sve potpore u ispostavi Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR), pred čijim su vratima gužve bile sve do srijede poslijepodne.

Iz Agencije poručuju da se zahtjevi mogu podnijeti i 25 kalendarskih dana nakon roka, ali u tom se slučaju snižava visina plaćanja za tog korisnika, a smanjenje je jedan posto po danu kašnjenja, s tim što su ovih dana primili ionako umanjene, za 30 posto, potpore za 2012.!

“Državno poljoprivredno zemljište za koje korisnici još nisu dostavili dokumentaciju potrebno je upisati u ARKOD sustav, evidentirati korištenje tog zemljišta u jedinstvenom zahtjevu, koji je trebalo podnijeti do 15. svibnja. Ako takvi korisnici do 31. svibnja dostave dokumentaciju kojom će dokazati zakoniti posjed za sporne parcele, tada mogu zatražiti izmjenu i dopunu zahtjeva, na osnovi koje mogu ostvariti potporu bez sankcija. Ako korisnici podnesu izmjenu i dopunu zahtjeva nakon 31. svibnja, obračunavat će im se smanjenja po radnom danu kašnjenja, a ako ih podnesu nakon 9. lipnja, ti će se zahtjevi smatrati nepravovremeno podnesenim”, kažu u Agenciji za Glas Slavonije.

– Seljaci su do 15. svibnja podnosili osnovne zahtjeve, a za sve naknadno, za državno zemljište, imaju rok do kraja mjeseca. Smanjenja poticaja, tj. njihovo sankcioniranje dnevnim smanjenjem od jedan posto, odnose se na kašnjenje prijava potpora za privatno zemljište, dok se to ove godine, jer je država svjesna da je stvar u njoj, s prijavama za državno zemljište neće dogoditi ako se prijavi do kraja svibnja – kaže predsjednik Poljoprivredne komore i Brazde Matija Brlošić. Za činjenicu da je do “knap” rokova uopće došlo, krivom ne smatra Agenciju, nego državu.

– Država je kasno izišla sa Zakonom, donijela ga je s godinu dana zakašnjenja u odnosu prema najavama, prema kojima je trebao biti donesen još ljetos, no izglasan je nedavno – kaže Brlošić. Postavlja pitanje – na koji će se iznos potpora penali obračunavati.

– Hoće li se obračunavati po česticama koje su naknadno unesene ili na cijeli iznos poticaja – pita Brlošić. Seljaci strahuju da je to kraj isplata.

– Ako se iščitava Zakon o potporama, onda je ovo drugo, završno plaćanje i to je kraj isplata. No, od ministra još uvijek nemamo informacija o tome pa ćemo tijekom tjedna poslati otvoreno pismo – najavljuje Brlošić, negodujući što se potpore seljacima isplaćuju za godinu unatrag, a zakup im se naplaćuje unaprijed, pa zaključuje kako tu pravo i obveza nisu u ravnopravnom položaju.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.