Otvoren jedan od najvećih i najmodernijih plastenika u Slavoniji i Baranji

617

U Valpovu je otvoren jedan od najvećih i najmodernijih plastenika u Slavoniji i Baranji.

plastenik

Riječ je o plasteniku OPG-a Vidaković koji se prostire na površini od pola hektara (koji se sastoji od dva dijela jednake površine), u kojem se tzv. beef rajčica uzgaja tehnologijom hidroponskog uzgoja na kokosovim vlaknima, a u plastenik je uvedeno i grijanje na biomasu. Kad se tome doda da je zaštita biljaka biološka, te da se kao oprašivači koriste bumbari, jasno je da ovaj valpovački plastenik može stati uz bok najmodernijim europskim plastenicima s ekološki prihvatljivom proizvodnjom.

Njegova izgradnja i opremanje obitelj Vidaković stajala je tri milijuna kuna, koje su osigurali manjim dijelom iz vlastitih izvora, a većim kreditom Zagrebačke banke preko HBOR-a. U plasteniku će biti stalno zaposleno petero radnika. Njima će se pridružiti još toliko sezonaca, koji će rajčice saditi i brati za poznatog i sigurnog otkupljivača i dugogodišnjeg poslovnog suradnika, tvrtku Agrofructus d.o.o., vodeću kompaniju specijaliziranu za proizvodnju, otkup i prodaju voća i povrća na području jugoistočne Europe.

– Ovim projektom Vidakovići su odjednom srušili nekoliko predrasuda koje postoje u našoj praksi kada je riječ o pokretanju novih projekata, poput golemih i dugotrajnih problema s administracijom, partnerima, bankama, otkupom, navodnjavanjem i drugim. Stoga sam došao osobno vidjeti ih i čestitati im na velikom uspjehu. Ovo što je ovdje napravljeno pravi je projekt optimizma za Hrvatsku i nadam se da će i drugi mladi ljudi poput Mateja srušiti predrasude i uspjeti – poručio je prigodom otvaranja predsjednik RH Ivo Josipović.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.