Svijet: Veliki pad cijena mlijeka i šećera

640

Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) ove godine prognozira rekordnu proizvodnju pšenice i snažan skok proizvodnje kukuruza u ovoj godini.

psenica

Izvješće koje je FAO objavio za prošli mjesec obilježava veliki pad cijena mlijeka i mliječnih proizvoda i šećera te snažno poskupljenje kukuruza zbog smanjenog izvoza i odgode sadnje ponajprije u Sjedinjenim Državama.

Cijene mlijeka i mliječnih proizvoda spustile su se 3,5 posto u odnosu na travanj kada su dosegnule iznimno visoku razinu zbog nepovoljnih vremenskih prilika koje su utjecale na proizvodnju u većini zemalja-izvoznica.

Cijene šećera pale su jedan posto zbog povoljnih uvjeta za žetvu u Brazilu, najvećem proizvođaču i izvozniku šećera u svijetu. Cijene biljnih i životinjskih masnoća ostale su nepromijenjene, kao i cijene mesa.

U odvojenom su izvješću FAO i specijalizirana služba za poljoprivredu skupine 20 najvećih razvijenih i gospodarstava u razvoj G20 AMIS (Agricultural Markets Information System) procijenili da će prognozirani oporavak proizvodnje kukuruza i pšenice u ovoj godini pritisnuti cijene hrane iako će snažna potražnja spriječiti njihov značajniji pad.

Prema njihovim bi prognozama proizvodnja kukuruza u ovoj godini trebala porasti 10 posto, na 963 milijuna tona, zahvaljujući uglavnom oporavku proizvodnje u SAD-u.

Proizvodnja pšenice trebala bi se pak povećati 6,5 posto i dosegnuti novi rekord od 702 milijuna tona, zahvaljujući oporavku u Europi i u regiji Crnog mora.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.