Uzgojili rižu otpornu na sušu

656

TOKIO – Japanski biotehnolozi navode da su uzgojili rižu sa dubljim korijenom koja može izdržati suše koje “kose” tradicionalne sadnice riže.

riza

To je još jedno značajno postignuće u sadnji žitarica, a u cilju pokušaja da se nahrani rastuća svjetska populacija u vrijeme pogoršanja klimatskih uvjeta, prenosi agencija France Press.

Tim stručnjaka Nacionalnog instituta za agrobiološke djelatnosti u Tsukubi u Japanu navodi da su otkrili poseban gen u sjemenu riže uzgajane u suhim visoravnima Filipina. Sjeme nazvano Kinandang Patong karakterizira korijen koje raste u dubinu, tražeći vodu, za razliku od plitkih korijenskih sistema koji rastu šireći se u stranu na navodnjavanim poljima.

Gen DR01 ubačen je u tradicionalno sjeme riže, pa su te sadnice, zajedno sa onima koje ne sadrže gen, zasijani na plantažama na visoravnima širom Azije te je promatran njihov razvoj u uvjetima bez suše, s umjerenom sušom i velikom sušom.

Umjerena suša smanjila je prinos tradicionalne riže na svega 42 posto u odnosu na uvjete bez suše. Velika suša uništila je usjeve u potpunosti. Međutim, na rižu sa umetnutim genom umjerena suša gotovo da nije utijecala, dok je, u uvjetima velike suše, prinos smanjen za oko 30 posto.

Prema procjeni UN-a, svjetska populacija dostići će 9,6 milijardi sredinom ovog stoljeća, u usporedbi sa sadašnjih 7,2 milijarde, a do 2100. taj broj mogao bi narasti do 10,9 milijardi.

Da bi se nahranio sve veći broj stanovnika u vrijeme sve ozbiljnijih suša i poplava, biti će potrebna kampanja protiv bacanja hrane, za pametnije iskorištavanje zemlje, vode, gnojiva i pesticida, kao i za inovacije u poljoprivredi u cilju razvoja sjemena žitarica otpornih na klimatske promjene, navodi se u priopćenju Agencije UN-a za hranu i poljoprivredu (FAO).

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.