Bob,lupina,grah i leća u ishrani stoke

1469

Bob je sličan grašaku sadrži 29% SB bogatih lizinom (1.9-2.0%) i siromaših metioninom i cistinom (0.6%) teosobito triptofanom (0.3%).

bob

Sadrži dosta škroba (40%) i šećera (5%) te malo vlakana (3%) te je pored proteina dobar izvor energije za preživače (13.5 MJ u ST), svinje (13.3 MJ kg -1ST) i lošiji za perad (12.0 MJ u kg ST) jerlošije (85%) probavljaju škrob. Termički tretman i fina meljava povisuju za 10% probavljivost škroba u peradi.

Razina masti je niska (2%) ali bogata je linolnom i linolenskom kiselinom. Dok se preživači i konji mogu se hraniti bobom kao jedinim izvorom proteina te on može sudjelovati sa 20-30% u smjesama. Danas postoje sorte boba bez tanina. Bob s taninom može sudjelovati do 5% u smjesi za brojlere te 10% neslice i svinje. Treba paziti da smjesa sadrže dovoljno metionina + cistina, triptofana i niacina.

Lupina je među krupno zrnim leguminozama najbogatija proteinom (30-35%) lizinom (1%) te metioninom icistinom (0.8%). Isto tako lupina je bogata uljima (6-10% u ST) i esencijalnim masnim kiselinama (5.2%) te jenjena meljava podložna oksidacijama. Međutim, ona sadrži malo (9%) škroba, i znatno ne-škrobnih polisaharidakao što su oko 4% šećera i 13,5% vlakana te se mora ljuštiti ako sa daje mladim životinjama. Ljuštenje i dodavanje odgovarajućih enzima značajno povisuju hranjivost lupine.

U smjesama za piliće do 5%, nesilice do 10% i isto toliko za svinje u rastu i tovu. Lupina se nedaje rasplodnim svinjama i mladoj prasadi (0-20 kg).

Grah i leća sadrže 20-28% bjelančevina koje su bogate lizinom (6.0-6.3% od proteina). Iako su loše ješnosti za životinje one mogu sudjelovati do 20% u krmnim smjesama za preživače i konje. U smjesi za svinje u porstu itovu mogu sudjelovati do 15, a krmače 10%. U hrani peradi do 30, a nesilica do 15%. Poželjno je da ova krmiva kuhamo prije davanja monogastritičnim životinjama.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.