Cijena suncokreta manja od 2 kn/kg ?

607

Stanje proljetnih usjeva na baranjskim poljoprivrednim površinama nije kritično, ali ni previše zadovoljavajuće.

suncokret

Višegodišnji prosjek oborina za područje Baranje u kolovozu iznosi između 50 i 60 litara kiše, dok je ove godine palo tek skromnih 6 litara u prosjeku.

Svakako valja podsjetiti kako prave kiše nije bilo od polovice srpnja. Jedan-dva pljuska ni u kojem slučaju nisu nadomjestila potrebnu količinu vlage, pa su ratari prisiljeni obavljati neke radove koji se inače rade pri samom kraju kolovoza ili početkom rujna. Kako ističu beljski ratari, silažni kukuruz već je “potpaljen” pa se skida i silira, piše Glas Slavonije.

Zanimljivo je kako će na nekim područjima Baranje berba kukuruza, koja je uobičajena za listopad, uraniti i više od mjesec dana. Suncokret, pak, lakše podnosi sušna razdoblja, premda bi i njemu kiša dobro došla.

Žetva suncokreta koji izgleda sasvim zdravo zbog sušnog razdoblja će krenuti će za tjedan ili dva.

“Šuška se kako bi cijena suncokreta trebala biti najviše dvije kune, dakle možda čak i niža. To nam je samo dodatno ulje na vatru”, kažu baranjski ratari te napominju da je prošle godine cijena suncokreta bila oko 3,5 kune po kilogramu.

“Prinos suncokreta biti će zadovoljavajući, za razliku od nekih drugih kultura koje ne podnose sušu. Zato i spuštaju cijenu”, komentiraju ratari cijenu koja se već sada na burzama kreće između 1,80 i 1,90 kuna za kilogram.

Čini se da će najvećih problema biti s repom. Veliki kao i oni nešto manji proizvođači ističu da su problemi počeli već sa sjetvom, koja je, u ovom slučaju zbog kišnog razdoblja, kasnila i po mjesec dana. Repa ne raste. Kronično joj nedostaje vlage, pa će korijen biti malen što znači da će i prinos biti znatno manji, što ipak ne mora značiti da će mala biti digestija.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.