Usjevi u istočnoj Slavoniji i Baranji u lošem stanju

567

Dio usjeva šećerne repe i kukuruza u istočnoj Slavoniji i Baranji zbog suše su u prilično lošem stanju.

susa

Na pjeskovitim zemljištima kukuruz je “potpaljen”, pa su ratari već počeli sa skidanjem onog silažnog. Šećernu repu problemi prate još od sjetve, koja je zbog kišnog razdoblja kasnila mjesec dana.

Nedostatak oborina u kasnijoj fazi prouzročio je mali korijen, pa bi, kvantitativno, urod mogao biti slabiji nego što je uobičajeno, što ne mora imati značajnijeg utjecaja na digestiju. No, repa se, više-manje, može “popraviti”. Kiša koja je preksinoć počela padati u Slavoniji i Baranji za ovu poljoprivrednu kulturu vrijedi zlata, budući da je još uvijek u vegetaciji.

U Baranji je (slično kao i u većem dijelu istočne Hrvatske) od prekjučer poslijepodne do jučerašnjeg podneva palo u prosjeku 20-ak litara kiše po četvornom metru. Najviše oborina bilo je u južnoj i središnjoj Baranji, a najmanje u njezinom sjevernom dijelu.

Ratari ovih dana očekuju daljnjih 15-ak litara kiše. Sudeći prema prognozama meteorologa, kiša bi trebala padati danas i sutra, te eventualno u četvrtak, uz temperaturu zraka između 16 (jutarnja) i 24 Celzijeva stupnja.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.