Pobuna seljaka u Srbiji zbog niske otkupne cijene suncokreta

478

Srpski poljoprivrednici prosvjeduju zbog niskih otkupnih cijena suncokreta. Blokirali su uljare Dijamant u Zrenjaninu, koja je u vlasništvu Agrokora, i Banat u Novoj Crnji te subotičku tvornicu Fidelinka.

suncokret

Poljoprivrednici Južnog Banata i Srijema koji su krenuli prema Beogradu zaustavljeni su jučer u Pančevu pa su blokirali traktorima Luku Pančevo.

U neslužbenom razgovoru predsjednica Uprave Dijamanta Slavica Kešelj prosvjednicima je rekla da je tržišna cijena kilograma suncokreta s porezom na dodanu vrijednost 26 dinara (oko 1,72 kn) s porezom na dodanu vrijednost.

“S takvom cijenom ne možemo pokriti proizvodne troškove. Očekujemo nastavak pregovora i cijenu od 40 dinara”, rekao je Predsjednik Udruženja zemljoradnika Zrenjanina Ognjen Rackov. Najavio je da će prosvjed trajati do ispunjenja zahtjeva koje su predali Dijamantu.

Predsjednik Organizacijskog odbora prosvjeda ratara Južnog Banata i Srijema Zoran Sefkerinac rekao je da prosvjednici traže razgovor s predstavnicima Vlade, a ako ne bude odziva danas će od 12 do 15 sati blokirati sve ceste prema Beogradu, piše pak srpski list Blic.

S druge strane, direktor Udruženja Žita Srbije Vukosav Saković upozorio je u četvrtak da blokada luke Pančevo priječi izvoz pšenice i suncokreta. Za agenciju Beta procijenio je da izvoznici dnevno trpe štetu od nekoliko desetaka tisuća eura.

“Trenutno štetu trpe izvoznici poljoprivrednih proizvoda, ali dugoročno gledano šteta se nanosi državi koja će imati manji devizni priljev od izvoza, ali i samim poljoprivrednicima koji bi zbog otežanog poslovanja luke mogli ostati bez kupaca”, rekao je Saković. Najavio je tužbu izvoznika protiv organizatora prosvjeda.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.