Država od seljaka tri puta više oprihoduje, nego što im vrati

462

Nakon vrućeg kolovoza i prosvjeda seljaci u svoja polja ulaze kako bi obavili poslove oko jesenske sjetve na kulturama kao što je uljana repica, ili pak skinuli suncokret koji je dobro urodio, ali će mu cijena, kažu upućeni, biti katastrofalno niska, čak upola niža od lanjske.

sjetva

Matija Brlošić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore kaže kako najavljenu bitku tužbom za neisplaćene potpore poljoprivrednici još nisu započeli jer Komora traži službene podatke od Agencije za plaćanje kako bi uvidjeli je li bilo nepravilnosti u isplatama.

“Zahtjev je upućen, no na žalost nikakav odgovor nismo dobili. To je prvi korak, tek nakon njega možemo vidjeti postoji li osnova za daljnje postupanje”, kaže Brlošić za Glas Slavonije.

On napominje da su u ratarstvu potpore umanjene za 40 posto, niske su cijene žitarica pa će ratari izbjegavati skupu proizvodnju.

“Nepoznanica je koliko bi cijena pšenice nagodinu mogla iznositi pa će većina poljoprivrednika, ponajviše zbog financijskih razloga, a potom i velikih nepoznanica, maksimalno smanjiti gnojidbu. Nadamo se da će i Linić shvatiti da je poljoprivredna proizvodnja ozbiljna proizvodnja u koju treba ulagati i koja se ne može olako u proračunskim sredstvima odrezati”, kaže Matija Brlošić.

Na žalost, dodaje, percepcija javnosti je pogrešna jer se smatra kako su potpore nešto što je seljaku dano, a to, kaže, ne stoji.

Brlošić zaključuje da u poljoprivredi nastaje nova vrijednost koja prema svim analizama kaže da država tri puta više oprihoduje od seljaka, nego što im vrati.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.