Počela berba maslina

853

Berba maslina na jugu Istre već je započela iako veći dio maslinara na poluotoku s berbom kreće u drugom tjednu listopada.

maslinik

Najprije će se krenuti sa sortama koje najprije sazrijevaju, poput leccina i pendolina, a postupno će se tijekom listopada i studenog nastaviti berba drugih sorti. Također, ovogodišnja berba odvija se “u sjeni” nametnika, poput maslinovog svrdlaša, koji je u maslinicima, osobito na jugu Istre, napravio katastrofalnu štetu te maslinove muhe i moljca koji su napali nešto sjevernije istarske maslinike. Stoga su nakon nekoliko godina smrzavanja pa zatim suše koje su pustošile maslinike, kod mnogih maslinara količine manje od očekivanih.

Među prvima je s berbom na Vodnjanštini započeo višestruko nagrađivani maslinar Milenko Marjanović koji je prve masline u Vodnjanu pobrao već 22. rujna, “prvi u Europi”, prema njegovim riječima. Stoga ovih dana završava s berbom, a najprije je brao leccino i pendolino.

Rana berba

– Ranu berbu smo imali zbog sustava navodnjavanja jer tada plod brže sazri. Imat ćemo bolju kvalitetu, ali nešto manji randman. Posljednje su na redu bjelica i buža pa karbonaca. Imamo 6.500 stabala na Vodnjanštini, a koliko ćemo s njih dobiti plodova je poslovna tajna. Svrdlaš nam je napravio štetu, ali nije bila velika jer smo se zaštitili. Leccino i pendolino su najviše nastradali, nešto manje buža, dok je karbonacu napao svrdlaš, ali je plod ostao dobar, rekao je Marjanović dodajući da se u njegovim maslinicima zbog ekološke proizvodnje gotovo sve bere ručno, a rast ploda prati laboratorijski.

S testnom berbom u svom masliniku u Vodnjanu počeo je ovog tjedna i poznati maslinar Sandi Chiavalon, a s “pravom” berbom kreće sljedeći tjedan. Prvo će krenuti s leccinom i pendolinom, napraviti preradu te vidjeti kakva je kvaliteta ulja, a zadnje će se brati bianchera i karbonaca.

– Budući da smo ekološki proizvođači i masline obrađujemo ekološkom metodom. Ove godine napokon je berba dobra. Maslina je kasno cvala, a svrdlaš je uranio, no mi smo ga temeljitom obradom tla suzbili sa buhačem, koji je ekološko sredstvo. Riješili smo se svrdlaša već sredinom lipnja, navodi Chiavalon. Dočekali su dobar urod, naveo je, nakon 2009. godine kad su se masline smrznule, godinu poslije toga su se još oporavljale od smrzavanja, a 2011. i 2012. je maslinike pogodila suša pa je ovo što se tiče uroda rekordna godina.

– Maslina je napokon pokazala ljudima da oko nje treba delati ako se hoće imati dobar urod. Imam 2.500 rodnih stabala, a preradit ćemo ukupno bar 40 tona maslina i imati barem pet tona ulja ukupno, zajedno s kooperantima. Računam da će urod u našim maslinicima biti 30 do 50 posto veći nego lani, zaključio je Chiavalon.

Budući da su plodovi još nezreli, s berbom planira započeti oko 12. listopada, kaže vodnjanski maslinar Lucio Toffetti te će početi s leccinom i pendolinom.

– Neki su već počeli brati, ali većina računa da će berba biti za desetak dana. Ako padne kiša masline će dobiti na težini, ali neće povećati randman pa je bolje da ne pada kiša tijekom ovih desetak dana. Neki su dosta pogođeni svrdlašem pa neće imati niti što brati, ali oni koji su tretirali masline kako treba, uspjeli su se spasiti svrdlaša. Ja sam uspio sačuvati svoje masline, zadovoljan sam i očekujem da ću pobrati četiri do pet tona maslina, a za randman ćemo vidjeti kasnije, kaže Toffetti.

Zbog testiranja rada novog filtera u vodnjanskoj Agroproduktovoj uljari, ovih su dana prerađene prve masline, kaže direktor Agroprodukta Aleksandar Bašić-Palković.

– Uložili smo dva milijuna kuna u modernizaciju uljare. Po ovom, novom sustavu možemo preraditi oko 2,4 tone maslina na sat, a novi filter podignut će i kvalitetu ulja, navodi on. Agroprodukt kreće s berbom i preradom maslina tijekom sljedećeg tjedna kad vremenske prilike budu pogodne.

Berba će biti u maslinicima u Barbarigi i Fažani, koji se protežu na 50 hektara, a Agroproduktovi djelatnici brat će leccino, pendolino, bjelicu, bužu, rosignolu, žižoleru i karbonacu. Očekuje se bolji urod nego lani, ističe Bašić-Palković, a masline će u ekološkoj Agroproduktovoj uljari prerađivati maslinari iz Istre i otoka.

Igor Kocijančić koji u maslinicima na području Kaštelira i porečke Nove Vasi ima ukupno 5.300 stabala maslina planira započeti s berbom 7. listopada kad će brati leccino i pendolino, a oko 25. listopada slijedi berba istarske bjelice.

– Svrdlaš, ali i maslinova muha i moljac su nas dosta pogodili pa je otpalo 40 do 50 posto plodova, najviše leccina, a što je najgore plodovi još padaju. Prema početnim procjenama trebalo je biti 60 tona ploda, ali ako poberem pola toga bit ću sretan.

Velika šteta

Mi smo preventivno prskali, radili smo na zaštiti, ali nije pomoglo. I kod drugih maslinara na ovom području situacija je vrlo loša pa ispada da mi čak možemo biti zadovoljni količinom. Nakon prošle, loše maslinarske godine, ove godine ploda je bilo dosta pa je trebala biti dobra berba, ali su nastradali zbog nametnika. Trebao je biti mirakul, ali plod je poslije otpao pa će se šteta zbrajati na kraju. Kad se akumulira gubitak lani i ove godine teško se izvući, zaključio je Kocijančić.

Remiggio Benvegnu iz Krasice koji ima maslinike i uljaru, kaže da su randmani još niski pa će uljaru za preradu otvoriti idući vikend.

– Najprije će se brati leccino. Zadovoljan sam urodom, kao i maslinari u okolici, ovdje nema štetnika. Ovogodišnji urod općenito je podbacio zbog nametnika, ali i zbog grešaka maslinara. Tretmani i održavanje maslinika su najvažniji, kao primjerice prskanje i redovito praćenje uz pravovremenu brigu o maslinama. Imam tisuću stabala i ne mogu konkretno odrediti koliki će biti urod, ali ima dosta mladih maslina pa bi trebao biti 50 posto bolji nego lani, zaključio je.

Izvor teksta: Glas Istre

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.