Većina ribogojilišta ostat će bez novca iz europskih fondova

673

Početkom srpnja ove godine Odbor Europskog parlamenta za ribarstvo prihvatio je više amandmana na prijedlog Uredbe o EMFF-u, među kojima i onaj kojim se propisuje da potpore iz fonda ne bi mogla dobivati intenzivna akvakultura – što znači bilo koja vrsta akvakulture u kojoj se riba dodatno hrani – smještena u zaštićenim područjima.

ribnjaci

Taj je amandman odmah izazvao reakciju Grupacije akvakulture, koja okuplja hrvatske uzgajivače ribe, pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.

“Ovo izuzeće je za proizvođače neprihvatljivo jer bi obuhvatilo većinu hrvatskih uzgajališta, dovodi naše i europske proizvođače u krajnje neravnopravan položaj s proizvođačima iz trećih zemalja koji naveliko izvoze u EU, šalje krivu poruku o održivosti intenzivne akvakulture i u suprotnosti je s nedavno objavljenim Strateškim smjernicama razvoja EU akvakulture koje je donijela Europska komisija”, upozorili su u dopisu koji je potpisao i predsjednik Udruženja ribarstva pri HGK Milan Božić i koji je poslan na adrese svih hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu.

– To je vrlo neugodan amandman – kazao nam je nedavno Božić, ustvrdivši da bi u pitanje došao veliki iznos europskog novca koji se ne bi mogao usmjeriti na uzgoj.

“Svi slatkovodni ribnjaci na kontinentu su pod Naturom”, dometnuo je tada Božić, misleći na Naturu 2000, mrežu područja očuvanja prirode. Nakon što su iznijeli argumente zbog čega im je spomenuti amandman neprihvatljiv, Grupacija akvakulture u svome je dopisu zatražila od hrvatskih europarlamentaraca da na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta, zakazanoj za kraj listopada, glasuju protiv prihvaćanja tog amandmana.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.