U Brazilu počela sjetva soje

804

U Brazilu je počela sjetva soje roda 2013/14 godinu i to u četiri brazilske pokrajine: Mato Grosso, Mato Grosso do Sul, Goias i Parana.

soja zahjeva puno dusika

U područjima poljoprivredne ekspanzije na sjeveroistoku Brazila, poljoprivrednici još uvijek čekaju dovoljno vlage u tlu kako bi započeli sa sadnjom nove soje. U drugoj polovici listopada očekuju se pojačane kiše i pljuskovi, piše LiderPress.

Poljoprivrednici u južnom Brazilu su u jeku sadnje kukuruza za sezonu 2013/2014 . U Parani je više od 50% kukuruza već posađeno dok je u pokrajini Rio Grande do Sul, oko 60-70% kukuruza posađeno. U nekim krajevima sjevernog Rio Grande do Sul, čak 90% kukuruza je zasađeno.

Dok farmeri sade kukuruz suočavaju se sa najnižom cijenom ove robe u protekle tri godine. U pokrajini Mato Grosso koja je najveći proizvođač kukuruza cijene su pale zbog rekordne proizvodnje, manjka skladišnog prostora, niske domaće potražnje,te izrazito visoke cijene transporta do izvoznika i uzgajivača stoke u južnom Brazilu. Troškovi transporta od pokrajine Mato Grosso na sjeveru Brazila do krajnjih potrošača na jugu Brazila su oko 3 usd/bušel.

Za suzbijanje ovih niskih cijena federalna vlada je agresivno kupovala kukuruz iz Mato Grossa putem serija aukcija. Vlada je već otkupila 6,7 milijuna tona kukuruza , te razmišlja o dodatnim aukcijama. Navedene aukcije isplaćuju proizvođaču garantirani minimum po cijeni od 2,90 usd/bušel.

Također se raspravljalo o korištenju viška kukuruza za proizvodnju etanola koristeći kukuruz u prosincu, siječnju i veljači kada šećerna trska nije dostupna.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.