Urod maslina na Korčuli ispod svih očekivanja

373

Za razliku od prošle godine, koju će Korčulani pamtiti kao jednu od boljih po urodu maslina, ove godine urod je prepolovljen. Iako su se maslinari bojali suše i nametnika, mušica nije sjela, no kiša je pala na cvijet nakon vrućina pa je urod ispod svih očekivanja.

masline

− Na mojih 40 stabala maslina, starih kao i ja 65 godina, ima točno 40 maslina − razočarano kaže Ante Milat, te dodaje da se moglo očekivati da se maslina, nakon plodne prošle godine, štedi jer je tako bilo navijek.

Nasadi maslina danas prije berbe izgledaju kao da su već obrani, a berba još nije počela. Korčulani, u skladu s običajima, beru masline u studenom.

Katica Gavranić uspoređuje urod od prošle godine i kaže da gdje je lani ubrala tonu maslina, ove godine neće ubrati niti 300 kilograma, a očekuje i jako loš postotak ulja, samo oko 12 posto.

No, Ljiljana Farac ima drukčije mišljenje i kaže da maslina ima više vode kada dobro rodi. Tako bi ova godina ipak mogla biti u okviru prosjeka što se tiče količine ulja.

Otočani danas uglavnom beru masline na svojoj djedovini, vrijedno održavaju maslinike i pomalo ih obnavljaju. Ako u studenom tražite bilo kojeg stanovnika otoka Korčule, možete ga naći samo u njegovu masliniku, jer je tada sve u drugom planu.

Tekst u potpunosti preuzet iz Slobodne Dalmacije

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.