Predložene kratkoročne mjere za poboljšanje stanja u sektoru svinjogojstva

435

U Ministarstvu poljoprivrede je početkom prošlog tjedna održana sjednica Stručnog savjeta za praćenje stanja u svinjogojstvu na kojoj je razmatrano aktualno stanje u sektoru.

svinje

Istaknuti su postojeći problemi u sektoru poput porasta troškova energenata, nedostatak poljoprivrednog zemljišta, problemi s izvozom svježeg svinjskog mesa u zemlje EU, mala zainteresiranost industrije za domaće svinjsko meso, niska cijena svinjskog mesa iz uvoza, visoki troškovi klaonica, nekonkurentnosti na tržištu i neorganiziranosti proizvođača.

Savjetu su predstavljene i aktivnosti Ministarstva poljoprivrede u cilju olakšavanja planiranja proizvodnje, smanjivanja administrativnih barijera i olakšavanja mogućnosti dobivanja financijskih sredstava kako bi što lakše mogli realizirati svoje projekte.

Neke od kratkoročnih mjera predložene za poboljšanje stanja u sektoru su provođenje natječaja za dodjelu poljoprivrednog zemljišta, korištenje dostupnih programa kreditiranja HBOR-a, osiguranje povoljnih uvjeta nabavke sjemena i umjetnog gnojiva od strane proizvođača inputa. Predložene dugoročne mjere uključuju organiziraniji pristup tržištu razvojem proizvođačkih organizacija, razvoj novih proizvoda veće dodane vrijednosti, jačanje marketinga, povećanje inovativnosti i ulaganja u razvoj, podupiranje proizvođača savjetovanjem i znanjem, poboljšanje i održavanje genetske kvalitete stoke te poseban pristup mladim poljoprivrednicima.

Članovi Savjeta su izrazili želju za aktivnim uključivanjem i sudjelovanjem u daljnjim aktivnostima i radu Savjeta, a te očekuju da se mjere počnu primjenjivati u što je skorijem vremenu, za poboljšanje aktualnog stanja u sektoru i pomoć poljoprivrednim proizvođačima.

Dogovorene su aktivnosti vezane uz posebne sastanke s predstavnicima Uprave veterinarstva i sigurnosti hrane po pitanju suzbijanja bolesti Aujeszkog i primjenom odredbi o dobrobiti životinja u uzgoju svinja.

U rad Savjeta imenovani su predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja Hrvatske, Agronomskog fakulteta u Zagrebu, Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, Hrvatske poljoprivredne agencije, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske poljoprivredne komore, Hrvatske veterinarske komore, te tvrtki Žito d.o.o. Osijek, Belje d.d. Darda, GIU Croatiastočar, Pik Vrbovec – Mesne industrije d.d., Ravlić UTD, Mesna industrija – Vajda d.d., Mesna industrija Braća Pivac d.o.o..

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.