Loša kvaliteta i slab urod mandarina na neretvanskom području

625

Berba mandarina je počela uobičajeno rano i dobro je krenula. No, zbog dužeg razdoblja kiša, prekinuta je dinamika isporuka, što je imalo negativne posljedice na nastavak prodaje.

mandarine

Predstavnik tvrtke “Kor Neretva” Opuzen, koja je najveći otkupljivač mandarina u Republici Hrvatskoj za Slobodnu Dalmaciju komentirao je ovogodišnju berbu i urod mandarina.

On je komentirao vremenske uvjete od kojih je uvelike ovisio urod mandarina. Zbog oštećenja od tuče i činjenice da je zbog dugotrajnih kiša mandarina puna soka, kraći joj je rok trajanja, a prodaja se odvija u iznimno nepovoljnim uvjetima visoke temperature.

Kvaliteta mandarina je zbog tuče i obilnih kiša veoma loša. No i činjenica je da u ovoj godini prvi put u zadnjih devet godina nema subvencioniranih sredstava otkupljivačima za pokriće troškova otkupa, od 0,80 kuna po kilogramu koliko je bilo prošle godine te da zbog toga nema garantirane cijene proizvođačima od tri kune po kilogramu.

To unosi nervozukod otkupljivača u mogućnost ostvarivanja profita a kod proizvođača strah od pada otkupnih cijena ispod razine isplativosti proizvodnje.

I otkupljivači i proizvođači moraju naći strateškog partnera za preradu neuvjetne mandarine koja čini problem u zbrinjavanju, a koji će biti sve izraženiji ubuduće.

“Optimist sam i mislim da količine od 100 do 130.000 tona, koliko se očekuje u idućih pet, šest godina, ne bi trebao biti problem realizirati, naročito širenjem prodaje u zemlje Europske unije i koristeći certifikat izvornosti koji smo dobili ove godine, a koji nam na tom tržištu može dati prednost u prodaji u odnosu na konkurenciju”, zaključuje predstavnik tvrtke Kor Neretva.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.