Proizvodnja mlijeka na godišnjoj razini pala za čak 37,8 posto

553

U odnosu na prosjek 2012. godine, kada se prosječno mjesečno prikupljalo 50.180 tona kravljeg mlijeka, u rujnu ove godine prikupljeno je 21,7 posto manje mlijeka.

krava

Nastavlja se osjetan pad količina prikupljenog mlijeka u Hrvatskoj i pad proizvodnje mlijeka za piće pa je tako u rujnu ukupna količina prikupljenog kravljeg mlijeka bila 13,6 posto manja nego u rujnu prošle godine, a proizvodnja mlijeka za piće na godišnjoj je razini pala za 37,8 posto, pokazuju zadnji podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

U Hrvatskoj je u rujnu ove godine prikupljeno 39.282 tone kravljeg mlijeka, što je 6.204 tona manje nego u rujnu prošle godine.

U odnosu na prosjek 2012. godine, kada se prosječno mjesečno prikupljalo 50.180 tona kravljeg mlijeka, u rujnu ove godine prikupljeno je 21,7 posto manje mlijeka.

Rujan je tako 16-ti mjesec za redom u kojem statistika bilježi pad otkupljenih količina mlijeka, a to je već 13 mjesec zaredom sa smanjenjem većim od 10 posto.

Po podacima DZS-a, u rujnu je na godišnjoj razini osjetnije smanjena proizvodnja mlijeka za piće – proizvedno ga je 15.218 tona, što je 9.229 tona, ili 37,8 posto manje nego u rujnu prošle godine.

DZS podatke o proizvodnji kravljeg mlijeka preuzima od Hrvatske poljoprivredne agencije – Središnjeg laboratorija za kontrolu mlijeka, koji obavlja analizu otkupljenog mlijeka od industrijskih i registriranih malih mljekara u Hrvatskoj.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.