Kiša usporila završetak berbe maslina

334

Nemamo još konačne podatke, ali procjenjuje se da će u maslinicima na Vodnjanštini biti 70 posto štete od svrdlaša, bit će tek 30 posto obranoga ploda.

masline

To kaže Franko Raguž iz stručne službe Agroturista. Berba nije još završila, navodi, no ne zbog velike količine plodova nego zbog vremenskih neprilika. Ovih dana bilo je puno kiše koja je otežala ulazak u maslinike pa će berba trajati do kraja mjeseca.

– Procjenjujemo da će na Vodnjanštini biti pobrano oko 1.200 tona maslina, otprilike isto kao i lani, kad je bila velika šteta od suše. Bit će oko 150 tona ulja, dok je rekordnih godina, 2009. i 2010. bilo 400 tona ulja. Urod je ove godine trebao biti dobar, ali od 15. lipnja do 15. srpnja svrdlaš je napravio veliku štetu, kaže Raguž.

Zbog velikih šteta od svrdlaša predstavnici maslinara iz Istarske i Primorsko-goranske županije nakon zajedničkog sastanka, zatražili su od nadležnih institucija proglašavanje svrdlaša ekonomskim štetnikom što dosad nije bio slučaj, kao i da se, u skladu s propisima Europske unije registriraju dodatna sredstva koja ga uspješno suzbijaju. Naime, kako smo već pisali, na ovogodišnjoj listi dozvoljenih sredstava za zaštitu bilja registriranih u Hrvatskoj, nema nijednog efikasnog za suzbijanje svrdlaša.

Vodnjanski su maslinici pretrpjeli i štetu od bure koja je divljala početkom tjedna, rekao je Raguž, a najviše su stradale mlade masline, stare između četiri i pet godina, koje je vjetar iščupao iz korijena. Berbu još nisu završili vodnjanski maslinari Lucio Toffetti i Antonio Pastrovicchio.

– Treba još pobrati rosignolu i karbonacu. Buža, frantoio i druge sorte su pobrane i prerađene, a očekujem i dobre randmane. Imam 350 stabala u rodu i mogu reći da je berba prošla zadovoljavajuće. Nisam imao štete, uspio sam sačuvati masline. Izgleda da sam pogodio i vrijeme i sredstva za zaštitu maslina pa nije bilo svrdlaša i očekujem da će biti pobrano gotovo pet tona maslina, a koliko će ukupno biti ulja ovisit će o randmanima, rekao je Toffetti.

Pastrovicchio, koji na Vodnjanštini ima uljaru te oko 800 stabala maslina u rodu, rekao je da će mu berba biti bolja nego lani, a da pobere sve masline trebat će mu još nekoliko dana pa će tada znati kolike su količine. Još će brati karbonacu i bužu, a smatra da će kvaliteta ulja biti dobra kao i dosad.

Izvor teksta: Glas Istre

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.