Kredit iz UAE omogućit će četiri puta veće prinose u srbijanskoj poljoprivredi

612

Kredit iz Ujedinjenih Arapskih Emirata omogućit će četiri puta veće prinose u srbijanskoj poljoprivredi, prenosi jučer SEEbiz.

navodnjavanje

Sav novac od kredita iz Emirata uložen u 13 sustava za navodnjavanje u Vojvodini i Mačvi, kako se očekuje, bit će vraćen već od prihoda u četvrtoj godini provedbe projekta, a njime će biti otvoreno 8.000 novih radnih mjesta, a prinos poljoprivrednih kultura može se povećati i do četiri puta.

Kako se dalje navodi, prva tranša od 100 milijuna eura iz razvojnog fonda Abu Dabija bit će uložena u 13 sustava na površini od 24.000 hektara u sljevovima Dunava, Save, Tise i Begeja. U prvoj fazi navodnjavanja najveće površine nalaze se u Pančevačkom ritu (3.000 hektara) i Mačvi (sa 7.959 hektara) a najviše lokacija, čak šest, nalazi se u Banatu. Lokacije su odabrane zbog bogatstva voda i brojnosti stanovništva, ali i činjenice da već postoji veliki broj kanala i crpnih stanica, kao i činjenice da su sređeni imovinsko-pravni odnosi.

Projekt će se provoditi u fazama jer se smatra da će se na taj način brže ostvariti zarada od uloženog. Investicija po hektaru iznosit će 2.900 eura, a korist će biti višestruka.

Naime, zemljište se može koristiti i za dvostruku žetvu, dosadašnja proizvodnja krmnog bilja dobivat će se na upola manjem prostoru i slično.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.