Ulaskom u EU poljoprivrednici dodatno strahuju za svoju budućnost

546

Nakon što je 1. srpnja ove godine Hrvatska postala punopravnom članicom Europske unije, njezina poljoprivreda dobila je nove mogućnosti razvitka u okviru zajedničke poljoprivredne politike, no rezultati još nisu vidljivi.

traktor

Istaknuto je to na jučer održanom trećem regionalnom forumu “Zajednička poljoprivredna politika EU”, koji je u Osijeku organizirao Ured za informiranje Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

Na forumu je spomenuta činjenica da poljoprivrednici sada i dodatno strahuju za svoju budućnost. To više što je hrvatsko tržište poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima, jednostavno, zapljusnuto velikim uvozom, a same promjene kad je riječ o izravnim plaćanjima (potporama), ali i mjerama ruralnog razvoja, još uvijek nisu operabilne, pa poljoprivrednici sa zebnjom iščekuju sljedeću godinu.

Zvjezdana Blažić, pomoćnica ministra poljoprivrede, istaknula je da zajednička poljoprivredna politika nije “kriva” za snažan rast uvoza prehrambenih proizvoda u Hrvatsku nakon njezina ulaska u EU.

– Radi se o tome da je Hrvatska 1. srpnja u cijelosti preuzela EU carinske propise te zajedničku carinsku i trgovinsku politiku, što je negativno utjecalo na našu poljoprivredu i prerađivačku industriju. S jedne strane, pale su sve carinske barijere i zaštite koje su do sada postojale prema proizvodima iz EU, a s druge strane bitno su nam se pogoršali uvjeti plasmana naših proizvoda u zemlje Cefte, koje su ipak bile jedno od glavnih izvoznih tržišta za naše proizvode – rekla je Blažić.

Pritom je istaknula da će za rast konkurentnosti hrvatskih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda na domaćem te na tržištu EU i svijeta biti potrebna mnogobrojna ulaganja, što će sada biti moguće ostvariti mehanizmima zajedničke poljoprivredne politike.

Ruža Tomašić, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu, istaknula je svoju borbu za hrvatske interese u tome tijelu te obećala da će ju i nastaviti.

– Pokušavam raditi što je u mojoj mogućnosti, no imam osjećaj da nas u Europi još uvijek dovoljno ozbiljno ne shvaćaju, a problem je u tome što mi naše hrvatske svađe prelijevamo u EU, pa nas ondje poimaju kao ljude svadljive ćudi, koji rade jedni protiv drugih i one kojima je tuđina draža nego hrvatsko – rekla je ona.

Biljana Borzan, članica Odbora za zaštitu okoliša, javno zdravstvo i sigurnost hrane Europskog parlamenta, istaknula je da se, iako to nije nadležnost toga tijela, u radu zauzimala da se liberaliziraju uvjeti za izvoz svinjskog mesa iz Hrvatske, stvore povoljniji uvjeti za hrvatski vinarski sektor, posebno u Slavoniji, te izrazila i zabrinutost oko GMO-a, jer bi novi zakoni mogli imati negativan utjecaj na naše proizvođače.

– Ipak, utjecanje na kreiranje zajedničke poljoprivredne politike nije bilo veliko, no nastojali smo upozoriti na neke stvari koje se još mogu popraviti – rekla je Borzan.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.