Istarsko maslinarstvo u samom svjetskom vrhu

670

VODNJAN – Ekstradjevičansko maslinovo ulje braće Belci iz Vodnjana opet je uvršteno u sam vrh svijeta maslinarstva.

maslina

Ulje Meloto – Buža Livija i Lorenza Belcija našlo se, kao jedino iz Hrvatske, u Top 20 vodiča za ekstradjevičanska ulja Flos Olei za 2014. godinu, a taj su rezultat ostvarili u kategoriji srednje izražene voćnosti.

Autohtonim sortama do uspjeha

Ovo im je drugo takvo priznanje nakon što im je isto pošlo za rukom i u vodiču za 2011. godinu u kategoriji intenzivne voćnosti. Probrano društvo 20 svjetskih najmaslinara iz Italije, Španjolske, Grčke pa i Južne Afrike, u kojem se našao ovaj vodnjanski OPG, predstavljaju najbolje u svojoj konkurenciji.

– Ovo je kruna života i rada maslinara, a može se komparirati sa zlatnom olimpijskom medaljom. A nama je to drugi put. To je potvrda našeg rada s autohtonim sortama maslina, kažu Livio i Lorenzo. Nositelj OPG-a je Livijov sin Matteo pa je i njegovo ime upisano na priznanju. Ono im je uručeno u nedjelju u Rimu, točnije u ekskluzivnom hotelu Westin Excelsior, gdje je, prema njihovim riječima, bila dupkom ispunjena kongresna dvorana. Od hrvatskih predstavnika svečanosti je prisustvovao ministar savjetnik Ilija Želalić iz hrvatskog veleposlanstva u Rimu. Nakon podjele priznanja uslijedio je Flos Olei Touru kojem je svatko od proizvođača izložio svoja ulja, što je, s obzirom na prisustvo 80-ak talijanskih medija, bila odlična prilika za promociju Vodnjana, Istre i Hrvatske.

Za vodič Flos Olei prikupljaju se uzorci iz cijelog svijeta, njih oko 5.000, a u njega ulazi 450 do 500 uzoraka koji su osvojili od 80 do 100 bodova.

U Top 20 ulaze pak samo najprobranija ulja

Braća Belci svoj uspjeh duguju autohtonim sortama maslina, kojima su posvetili posljednjih 20-ak godina. Nakon velike hladnoće 1985. stradale su mnoge uvozne sorte, što je bilo ključno da se okrenu domaćima. Imaju oko 3.200 stabala, među kojima je 90 posto Buže, a ostalo otpada na Žižoleru i Rozinjolu. Lorenzo objašnjava da su sigurni u nove sadnice, jer se reznice za njih uzimaju s njihovih matič- na stabala.

Proizvedu dvije tone godišnje

– Buža je bogata aromom i polifenolima i sigurno ima budućnost i potencijala za uspjeh na svjetskom tržištu, možda ne po kvantiteti, ali po kvaliteti sigurno, kaže Livio. Godišnje proizvedu oko dvije tone ulja, monosortnog, pretežno od mladih stabala, a iako ga ne izvoze, redovno ga uspijevaju prodati do kraja ljeta. Zasluga za to je i njihov prostor za degustaciju u centru Vodnjana, u ulici San Rocco.

– Degustacijska sala služi za podizanje kulture trošenja maslinovog ulja. Ovdje nitko ne mora kupiti ulje, ali kada izađe van mora znati što je ekstradjevičansko maslinovo ulje. I to je najbolja reklama. Do 31. kol voza već ostajemo bez kapi ulja jer sve prodamo. Mi koji smo se okrenuli domaćim sortama ipak smo u prednosti, jer ulje Buže može se dobiti samo tu, u Vodnjanu, zaključuje Livio Belci te napominje da ove godine, nakon najezde svrdlaša, ima 35 posto manje ulja.

Piše: Zvjezdan Strahinja / Glas Istre

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.