Korak dalje u proivodnji istarskog pršuta

504

PAZIN – Kao što su istarski pršutari u pripremnoj kampanji za uzgoj istarskih svinja za istarske pršute i najavili, u pazinskoj klaonici Produkt-komerc počelo je klanje svinja namjenski uzgojenih za proizvodnju istarskih pršuta.

prsut

Tradicijsko hranjenje

Riječ je, doduše, o maloj, početnoj, eksperimentalnoj seriji od tek 17 komada, koliko ih je ove zime farma u Čepiću imala “viška” u odnosu na redoviti plasman odojaka i tovljenika, no budu li pršutari zadovoljni kvalitetom sirovine za pršute i druge tipične proizvode, za sljedeću zimu s istim dobavljačem (a i sa svim drugim uzgajivačima koji se budu željeli uključiti u ovu akciju) dogovorit će se znatno veće količine.

Tovljenici s farme u Čepiću su pasmine landras, hranjeni su na tradicijski način prema odredbama specifikacije o zaštiti istarskih pršuta i većina ih je teža od 200 kila, što je otprilike prava mjera za istarski pršut. S obzirom na prilično složene propise o prometu životinjama, za ovu priliku je složen ovakav poslovni aranžman: pršutari su neposredno od uzgajivača kupili svinje i oni plaćaju klaonici uslugu klanja i osnovne obrade te preuzimaju cijelu svinju, odnosno, klaonički pripremljene svinjske polovice.

Svinje će ravnomjerno podijeliti pršutane Dujmović iz Kringe, Milohanić iz Tinjana, Pisinium iz Pazina, Buršić iz Vodnjana i Jelenić iz Svetog Petra u Šumi. Time će se, kroz tehnološki eksperiment, provjeriti kako će se sirovina istog podrijetla ponašati u pet različitih pršutana.

Zasad manje količine

Neki od njih preuzet će od klaonice cijele svinjske polovice, koje će potom rasijecati u svojim objektima i od njih pripremati više različitih proizvoda, no dio pršutara naručio je od klaonice i uslugu rasijecanja polovica na zasebne dijelove, koji će dakle već u Pazinu biti pripremljeni za dalju obradu u njihovim pršutanama.

Do kraja godine još bi se od nekih uzgajivača iz Istre svinje trebale dopremiti u Produkt-komercovu klaonicu u Pazinu na klanje za potrebe istarskih pršutara, opet u manjim, odnosno probnim količinama. Kako ove svinje nisu praćene od samog oprasivanja i dalje kroz tov, već su one tek zatečeni tržišni višak kod uzgajivača, ovi butovi neće moći poslužiti za proizvodnju zaštićenih istarskih pršuta s oznakom izvornosti, no zadovolji li sirovina, za sljedeću sezonu kontrola će početi već
od odojaka.

Blanka Pulić Sinčić, koja u županijskom Odjelu za poljoprivredu radi na zaštiti autohtonih proizvoda i koja je zajedno s pršutarima nadzirala isporuku i klanje svinja, izvješćuje nas da se već priprema procedura “umatičenja” nerasta i krmača kod pojedinih istarskih uzgajivača da bi se i rasplod što prije uveo u sustav kontrole prema pravilima specifikacije o zaštiti istarskih pršuta.

Piše: Davor Šišović / Glas Istre

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.