Rusija uvodi red na svjetskom tržištu pšenice

412

Rusija će udvostručiti izvoz pšenice treće klase zbog povećanih zahtjeva kupaca, rekao je šef Ruskog saveza za žita (RSŽ), Arkadij Zločevskij.

otkrivena tajna genetskog koda psenice

U cjelini, izvoz pšenice roda 2013. dostići će 23 milijuna tona. Do kraja ove godine kupcima će biti otpremljeno 16 milijuna tona, poslije čega RSŽ očekuje zaustavljanje aktivnosti na tržištu do ožujka 2014.

“Rusija je počela izvoziti pšenicu najviše kvalitete i prestala je mješati sa žitom za stočnu hranu prilikom izvoza”, istakao je Zločevskij glavnu karakteristiku ovogodišnjeg izvoza žita.

“Porasli su zahtjevi kupaca za kvalitetom, svaki postotak proteina na svjetskom tržištu košta”, objasnio je šef RSŽ, a prenio je Itar tas.

“Ranije smo izvozili pšenicu četvrte klase i još ‘filovanu’ žitom za stočnu hranu, prilagođenu zahtjevima kupca”, rekao je Zločevskij.

Ove sezone udio pšenice treće klase je već povećan u pošiljkama sa tradicionalnih 10 na 20 posto. Do promjena je došlo prije svega zbog toga što prvo mjesto po izvozu ruskog žita sada zauzima, ne Egipat, nego Turska, koja ga koristi kao sirovinu za brašno.

Pri tome, deficit pšenice visoke kvalitete za unutrašnje potrebe u Savezu za žita ne očekuju. Prema najnovijim procjenama rod pšenice je bio 91 milijun tona neto težine.

“Cijene na unutrašnjem tržištu već su premašile izvozne”, naglasio je Zločevskij.

Za pšenicu, one su već više za pet do sedam dolara po toni, što znači da se tržište pregrijalo, usprkos činjenici što su svjetske cijene počele postepeno padati. To je izazvalo stagnaciju cijena unutar Rusije, objasnio je šef Saveza i izrazio očekivanje da će do kraja siječnja 2014. cijene pasti, jer je njihov rast već usporen.

Domaće cijene rastu nakon oštrog pada, zaključio je Zločevskij.

Prošle godine treća klasa pšenice dostizala je 11.000 rubalja (244 eura) po toni, da bi poslije pala na ispod 6.000 rubalja. Sada je najviša cijena 8.700 rubalja po toni, rekao je taj stručnjak.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.