Novi sustav uzgoja lješnjaka povećava prinose 300 posto

1091

Vlado Moulis, poljoprivrednik iz Daruvara, još krajem 2009. zaštitio je svoj izum, koji je nazvao ‘uzgojni oblik lijeske s krošnjom koja ima oblik uspravnog vretena na potpornju’, te ga patentirao u četrdesetak zemalja svijeta, a to ga je stajalo čak 200 tisuća eura…

ljesnjak

Moulis je izmislio novi, revolucionarni sustav uzgoja lješnjaka koji povećava prinose i više od 300 posto. Pazite, ne riječ ni o kakvom tipfeleleru. Nije ni tri, ni trideset, nego nevjerojatnih 300 posto.

U klasičnom uzgoju na jednom hektru može se posaditi 500 sadnica u obliku grma ili stabla koje tek u 10. godini daju maksimalan prinos od 2,5 tone, a u mojoj gustoj sadnji na potpornju posadi se 4761 sadnica koje već u petoj godini daju pet tona prinosa s većom i kvalitetnijom jezgrom. Dakle, skratili smo vrijeme počeka na povrat investicije, a svaka sljedeća godina donosi dobit koja je u konačnici tri puta veća od klasičnog uzgoja – objašnjava Moulis za Jutarnji list.

Investiranje u stupce i žice je oko 10.000 eura po hektaru, više je i sadnica, ali kada se podvuče račun, imate daleko brži povrat investicije, a i kvaliteta lješnjaka u ovakvom uzgoju je bolja. Vidite na ovom dijagramu; klasičnim uzgojem tek u osmoj godini imate dvije tone, a kod mene je već u petoj pet, i tako dalje.

Od tone plodova dobijemo 400 kilograma jezgre puta 50 kuna po kilogramu plus PDV, pa… – nastavlja Moulis kalkulaciju koju, iskreno rečeno, nismo matematički bili u stanju pratiti.

Ali, sve u svemu, nevjerojatno. Pitamo se kako se toga već netko nije sjetio. Recimo, u Turskoj, koja je najveći proizvođač lješnjaka u svijetu i na 600.000 hektara proizvodi 75 posto svjetske proizvodnje.

Inovativni Moulis spremno odgovara kako je svoj patent, nakon prijave 2010. godine u Europskom patentnom uredu, predstavio na međunarodnim specijaliziranim sajmovima i svugdje je izazvao veliko zanimanje i oduševljenje.

Potom je cijeli projekt dao zastupniku za patente Vinku Didaku te jednoj austrijskoj tvrtki koji su napravili pretragu po svjetskim državnim zavodima za patente je li netko već prijavio takav uzgojni oblik lijeske.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.