Na ‘Oblica Festu 2014.’ rekordnih 85 uzoraka ulja

604

Nakon što su Bračani pobrali masline, a prerađeno ulje pospremili u svoje konobe, netko u kamenice, a većina u rostfraj posuđe, sada će maslinari ocjenjivanjem i degustacijom testirati kvalitetu svoga ulja.

maslinovo ulje

Dogodit će se to na tradicionalnoj, šestoj po redu, promotivno-edukativnoj manifestaciji “Dani masline i maslinova ulja”, koja će se pod nazivom “Oblica Fest 2014.” održati 1. veljače u Postirima, bračkom poljodjelskom središtu, piše Slobodna Dalmacija.

Prijavljeno je rekordnih 85 uzoraka ulja s čitavoga otoka, a nekoliko uzoraka ulja stiglo je s kopna. Svi uzorci već su predani na analizu nadležnim institutima. Najbolja ulja bit će nagrađena zlatnim, srebrnim i brončanim medaljama, dok će najbolje među najboljima biti proglašeno šampionom “Oblica Festa 2014.”.

Valja spomenuti kako je oblica najzastupljenija sorta masline na Braču, pa su maslinari svoje okupljanje i druženje nazvali njoj u čast. Ta je uljarica kroz povijest odgojila generacije Bračana i pripada autohtonom otočnom podneblju.

S obzirom da su Ujedinjeni narodi 2014. godinu proglasili Međunarodnom godinom obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, središnji stručni skup u Postirima bit će u znaku te teme, jer se i na Braču može još mnogo toga učiniti kad je riječ o razvoju obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Bit će govora i o otkupnim cijenama maslinova ulja, koje na maslinare djeluju – destimulativno. Najveće količine ulja otkupljene su, naime, ovdje po cijeni od 30 kuna za kilogram, a tek manji dio po 40 kuna. Tim cijenama maslinari nisu zadovoljni pa su najveće količine novoga ulja završile u konobama, a s obzirom da je uoči prošlogodišnje berbe bilo dosta neprodanog ulja, sudbina uskladištenog ulja postaje sve neizvjesnija.

“Oblica Fest” ima svoj nastavak tijekom turističke sezone kada se u Postirima organizira “Olea Summer Fest”. Prije kupnje turisti posjećuju pogone postirske Poljoprivredne zadruge, gdje se na licu mjesta upoznaju s procesom prerade maslina, a zatim se za njih organizira kušanje različitih vrsta maslinova ulja, koje potom kupuju kao brački suvenir. Za to ulje postiže se i dobra cijena, a s obzirom da ulje uglavnom kupuju stranci, riječ je o izvozu na licu mjesta.

Piše: Ivica Radić

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.