Borzan: Negativni trendovi teško pogađaju hrvatsko selo

633

Zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan (SDP) upozorila je na plenarnoj sjednici da negativni trendovi teško pogađaju hrvatsko selo, posebno mala poljoprivredna gospodarstva u Slavoniji, te se njihov broj godišnje smanjuje za 10 posto, izvijestio je osječki ured EU parlamentarke.

eu

Na plenarnoj sjednici EU parlamenta u Strasbourgu, na kojoj je predstavljeno Izvješće o budućnosti malih poljoprivrednih gospodarstava, Borzan je istaknula da se mala poljoprivredna gospodarstva nalaze pod demografskim, tržišnim i tehnološkim pritiskom.

Budući da imaju važnu društvenu, ekološku i kulturnu ulogu, njihova održivost treba biti u zajedničkom interesu, dodala je.

Borzan je u raspravi također naglasila kako “zajednička poljoprivredna politika mora biti osjetljiva na potrebe malih poljoprivrednika, jer je čak 72 posto poljoprivrednih gospodarstava u EU manje od dva hektara”.

Pozdravila je i najavljene mjere za očuvanje hrvatskog i europskog sela, na koje poziva ovo Izvješće, među ostalim, veća ulaganja sredstava iz fondova EU u obrazovanje poljoprivrednika, promociju udruživanja poljoprivrednih proizvođača kroz zadruge u cilju jeftinije proizvodnje, te pripremu paketa povoljnog kreditiranja malih gospodarstava.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.