Ratari još čekaju na isplatu subvencija

441

Iako je najavljena isplata dijela poticaja do kraja siječnja, ratari još čekaju na uplate iz Agencije za plaćanja.

traktor

Petar Pranjić, predsjednik udruge seljaka Baranjska brazda za Glas Slavonije kaže da su seljaci u blokadama, a račune im blokiraju zbog 1.000 kuna duga.

“Opet nam lažu i igraju zakulisne igre. Već je 5. veljače, a poticaja nema. Možda smo nekom dosadni, ali ne znam kako dalje”, kaže Pranjić te dodaje da ako smo sastavni dio EU, trebali bismo primjenjivati i EU pravila.

On napominje da je isplata poticaja trebala biti 31. siječnja.

– Neka se netko konačno očituje. Sigurno znaju koliko znači kašnjenje s plaćanjem obveza, ali očito je da za to ne mare – ističe Pranjić.

Pozivaju se seljaci na izjavu ministra Tihomira Jakovine, koju je dao 17. siječnja. On je tada rekao kako će Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u sljedećih petnaestak dana početi isplatu izravnih plaćanja poljoprivrednicima, koja se prvi put dijelom isplaćuje i iz proračuna EU. Za poticaje je predviđeno petstotinjak milijuna kuna više nego prošle godine, pa je tako za izravna plaćanja poljoprivrednicima namijenjeno 2,4 milijarde kuna, od čega 722 milijuna kuna iz EU proračuna, a 1,7 milijardi iz državnog proračuna.

Prema EU zakonodavstvu, poticaji se isplaćuju dvaput godišnje. Prvi dio trebao je biti isplaćen 15-ak dana od 17. siječnja, a drugi do kraja lipnja. Poticaji bi trebali biti isplaćeni za oko 100.000 poljoprivrednika.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.