Ostvareni prosječni prinos od 3.500 kg po hektaru s navodnjavanjem je zajamčen…

702

Cilj Hrvatskih duhana je do 2016. godine povećati navodnjavanje proizvodnih površina pod duhanom sa sadašnjih 128 hektara na 1.000 hektara i ostvariti bruto dohodak od 73.711 kuna po hektaru.

duhan

Iz Adris grupe su objavili kako je u Hrvatskim duhanima protekloga tjedna održan znanstveno–stručni skup, koji se već tradicionalno održava na početku nove proizvodne i poslovne godine, na kojemu su analizirani rezultati znanstveno–stručnih projekata ostvarenih u prethodnoj godini kao i njihova primjena u unapređenju primarne proizvodnje duhana.

Cilj tih projekata, koje vodi znanstveno–stručni tim Hrvatskih duhana u suradnji sa zagrebačkim Agronomskim fakultetom, Poljoprivrednim fakultetom iz Osijeka i Duhanskim institutom iz Zagreba, je unapređenje proizvodnje duhana, smanjenje troškova sušenja i kreiranje novih kultivara duhana što će zajedno pridonijeti većim prinosima, manjim troškovima i većoj profitabilnosti primarne proizvodnje duhana u Podravini i Slavoniji.

O proizvodnji duhana u prošloj godini govorio je predsjednik Uprave Hrvatskih duhana, dipl. ing. Mirko Boić, a trogodišnje rezultate pokusa navodnjavanja nasada duhana izložio je dipl. ing. Josip Zdeličan, dok je trogodišnje rezultate pokusa uporabe biomase u sušenju duhana predočio dipl. ing. Marijan Zahanek.

O rezultatima jednogodišnjih pokusa kontrole zaperaka govorila je dr. sc. Kristina Grčić iz zagrebačkog Duhanskog instituta, a prof. dr. sc. Jasenka Ćosić s osječkog Poljoprivrednog fakulteta izvijestila je o zdravstvenom stanju nasada duhana u prošloj godini. Prof. dr. sc. Vinko Kozumplik sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta predstavio je prošlogodišnje rezultate u oplemenjivanju i proizvodnji duhana.

Ocjenjujući ovogodišnji znanstveno–stručni skup o proizvodnji duhana, predsjednik Uprave Hrvatskih duhana dipl. ing. Mirko Boić, uz ostalo, istaknuo je zadovoljstvo rezultatima trogodišnjih pokusa u navodnjavanju, uporabi biomase u sušenju duhana i selekciji novih hibrida duhana za potrebe vlastite proizvodnje za koje sada imaju i svoju punu znanstvenu i stručnu potvrdu.

“Na pjeskovitim tlima u Podravini dokazano je da se može ostvariti prosječni prinos duhana od 3.500 kg po hektaru, a imamo i primjera s ostvarenih i više od 4.000 kg po hektaru. Ostvareni prosječni prinos od 3.500 kg po hektaru s navodnjavanjem je zajamčen, a ako se to ne ostvari znači da proizvođač nešto nije napravio u skladu sa zahtjevima struke i tehnologije. Jednako tako, sada su poznati i trogodišnji rezultati istraživanja uporabe biomase za sušenje duhana, troškova sušenja biomasom po kilogramu duhana kao i emisije CO2 u okoliš. Sve to sada je i znanstveno dokazao i mi stojimo iza tih podataka, koji znače daljnji opstanak proizvodnje duhana. Za svoje vlastite potrebe danas imamo i 10 novih sorata duhana, a neke od njih daju visoke prinose i, ako s njima povećamo proizvodnju duhana i za jedan posto, to je značajan novac u odnosu na ukupnu vrijednost hrvatske primarne proizvodnje duhana od oko 180 milijuna kuna. Može se postići i više, ali uz pomoć znanosti i struke o duhanu te povjerenja naših proizvođača. Zajedno možemo napraviti jednu sigurnu, održivu i profitabilnu proizvodnju. To potvrđujemo i svojim uspješnim nastupom na svjetskom tržištu“, poručio je predsjednik Uprave Hrvatskih duhana, dodajući kako će i u buduće ulagati u agronomsku znanost i struku o duhanu, radi povećanja prinosa i kvalitete duhana, jer o tome ovisi opstanak hrvatskog duhana na svjetskom tržištu.

U okviru priprema za ugovaranje ovogodišnje proizvodnje duhana tijekom ovog mjeseca na sirovinskom području Hrvatskih duhana u Podravini i Slavoniji bit će održano više sastanaka s proizvođačima duhana na kojima će biti predstavljeni rezultati trogodišnjih pokusa navodnjavanja duhana i uporabe biomase u sušenju duhana.

Do sada se kod 29 proizvođača navodnjava 128 hektara ili 3,7 posto od ukupnih proizvodnih površina pod duhanom, a cilj je da se do 2016. godine navodnjavanju proizvodne površine od oko 1.000 hektara kod 157 proizvođača.

Na taj način mogao bi se ostvariti bruto prihod po hektaru od 73.711 kuna u odnosu na konvencionalnu proizvodnju u kojoj se ostvaruje 38.616 kuna po hektaru. Sušenje duhana na biomasu sada imamo u 87 sušnica za duhan kod 49 proizvođača, a realno je za očekivati da će do 2016. godine uporaba biomase za sušenje duhana biti kod 300 proizvođača duhana u Podravini i Slavoniji – s obzirom na to da je trošak sušenja drvom jednog kilograma duhana 0,65 kuna za razliku od uporabe plina čiji je trošak 3,60 kuna po kilogramu duhana.

Ulaganje od 5.000 eura u kupnju termogena za biomasu u sušnicama za duhan proizvođačima se isplati za godinu ili godinu i pol, što je ujedno i najbrži povrat uloženog novca.

U Hrvatskim duhanima očekuju da će proizvođači naći svoj interes u široj primjeni njihovih znanstveno–stručnih mjera za unapređenje svoje proizvodnje duhana i povećanja prinosa, stabilnosti i profitabilnosti, što će jamčiti daljnju budućnost hrvatske primarne proizvodnje duhana.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.