Slavonski svinjogojci surađivati će sa istarskim pršutarima

501

Udruga uzgajivača svinja Vukovarsko-srijemske županije koji su u fazi ustrojavanja klastera, na pragu su uspostavljanja poslovne suradnje s proizvođačima pršuta u Istri i uskoro bi trebali biti poznati detalji koliko bi Slavonci isporučili Istranima svinjskih butova, po kojoj cijeni i u kojim rokovima.

svinje

Predsjednik Udruge svinjogojaca, Dobromir Čović kaže kako je obostrano veliko zanimanje za ovakvu suradnju pa je za sada dogovoreno oko tisuću tovljenika na jesen, ali kako se budu narudžbe povećavale jer potrebe istarskih pršutara su velike, tako će i svinjogojci povećavati broj tovljenika. Trenutno je cijena buta po kilogramu 35 do 40 kuna što slavonskim svinjogojcima odgovara posebice što Istrani trebaju samo but pa će preostali dio polutki prodati lokalnim prerađivačima koji izrađuju kulen, slaninu, kobasicu i druge slavonske delicije.

No, da bi surađivali s istarskim pršutarima, slavonski svinjogojci će morati prilagoditi tržištu i promijeniti genetiku tovljenika jer za pršut nisu dobre pietren i hipor pasmine, koje su u Slavoniji vrlo česte.

Za proizvodnju pršuta idealan je tovljenik čija je majka jorkšir ili landras, a otac durok pasmine. Slavonski svinjogojci u ovoj suradnji vide veliku priliku za plasman svojih tovljenika jer u Hrvatskoj se godišnje legalno proizvede 250 do 300 tisuća pršuta od čega je samo 20 posto od svinja s lokalnih farmi dok je ostalo iz uvoza, a cilj pršutara je do 2020. povećati broj pršuta na milijun komada godišnje.

1 komentar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.