Maslinari i dalje bez pesticida za tretiranje svrdlaša

618

“Ministarstvo poljoprivrede moglo bi, barem na rok od šest mjeseci, odobriti sredstva za zaštitu od maslinovog svrdlaša”, najavljuje Franko Raguž iz stručne službe Agroturista.

masline

Štetnicima pašu toplina i vlaga

U ime klastera istarskih maslinara, koji okuplja oko 25 udruga, zadruga, uljara i pravnih subjekata, bit će poslan zahtjev Ministarstvu poljoprivrede za privremenim korištenjem nekih insekticida koji efikasno suzbijaju svrdlaša.

– Čekamo još neka ispitivanja da ustanovimo za koja sredstva da podnesemo zahtjev, da dobijemo odobrenje barem za ovu sezonu, kaže. Također, najavljuje da je u pripremi 20. smotra maslinovih ulja u Vodnjanu gdje će održati predavanje o efikasnom suzbijanju maslinovog svrdlaša.

No, ne predstavlja samo svrdlaš prijetnju maslinicima. Iako će za mjesec dana kalendarski završiti, prave zime zapravo još nije ni bilo, što još uvijek “zbunjuje” masline. Visoke temperature i velike količine kiše usto su pridonijele pojavi nametnika i bolesti pa maslinama treba obratiti više pozornosti i biti na oprezu, upozoravaju agronomski stručnjaci.

– Vrijeme je vrlo toplo i vlažno, nije bilo ni dana s temperaturama ispod nule. Primjerice, u siječnju je u Vodnjanu palo 124,5 litara kiše po četvornom metru, a samo u veljači, do 15-og u Vodnjanu je palo 250 litara kiše. Puno vlage i toplo vrijeme tjera biljke na rast, pojavljuju se izboji od 20 do 30 centimetara, kaže Raguž.

Upitno je kakva će biti cvatnja. Očekuje se manje cvatova po toplom vremenu, doći će do slabijeg zametanja resa i to je potencijalna opasnost, a s druge strane postoji mogućnost pojave proljetnih mrazova koji bi mogli uništiti cvat. Također, moguće su pojave štetnika, konkretno maslinovog moljca i maslinovog svrdlaša, koji donose mogućnost bolesti.

U proljeće se mogu pojaviti i bolesti

– Lani je svrdlaša bilo mnogo, kod svih plodova koji su otpali, a imali su jajašce postoji mogućnost njihove ponovne pojave pa treba biti na oprezu. U proljeće se može pojaviti maslinov moljac i maslinova muha, a može se pojaviti i bolest kao što je paunovo oko pa preporučujem maslinarima da se konzultiraju sa savjetodavnim službama i stručnim udrugama, navodi Raguž.

U ovo doba godine, dodaje, treba obraditi tlo kad se prosuši poslije kiše pa slijedi gnojidba dušikom preko korijena. Preparat s dušikom treba posipati ispod krošnje u količini od 20 do 50 grama po četvornom metru. To treba učiniti u dva navrata za Kan i plitko izorati. Ako se primjenjuje Urea, onda se koristi dvostruko manja koncentracija. Drugačija je zaštita protiv štetnika i bolesti, protiv paunovog oka može se posuti bakrenim sredstvima, a drugih štetnika zasad nema, ističe Raguž.

Na nepristupačnom tlu može se primjenjivati i folijarna gnojidba preko lista, a biljka se po krošnji prska Ureom rastopljenom u vodi. Rezidba na rod pak počinje krajem veljače i traje do pred resanje pupova, što slijedi sredinom travnja ili čak na kraju mjeseca, ovisno o sortama i klimatskim uvjetima.

Udruga Agroturist će stoga uskoro održati pet do šest pokaznih vježbi rezidbe, najavljuje Raguž.

– Iako ove zime zbog visokih temperatura masline praktički nisu bile u mirovanju, za rodnost su temperature bile u redu, kaže Edi Družetić iz Agroprodukta. Svakoj maslini, dodaje, treba nešto hladnoće da rodi pa bi malo nižih temperatura bilo dovoljno.

Osjetljivije sorte već treba tretirati

– Samo da ne bude nekih velikih hladnoća, do šest stupnjeva ispod nule je podnošljivo, niže od toga već bi moglo biti štetno, no ne vjerujemo da bi moglo biti većih zahlađenja. Masline ne miruju, počele su se pokretati, u soku su, kaže Družetić. Aktivni su i moljci, navodi, što nije tipično za ovo doba godine, a zbog toga na mladim maslinama treba kontrolirati vrhove. Paunovo oko je pak bolest koja je aktivna na temperaturama od devet stupnjeva Celzijusa naviše i uzrokuje otpadanje lišća, a to je u ovom razdoblju, pa preporučuje da se masline poprskaju s bakrenim preparatom, pogotovo one osjetljivije sorte kao što su buža i bjelica.

Piše: Petra Lukež / Glas Istre

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.