Beru kadulju i zarade 14 tisuća eura

1113

Na planinama i u šumama BiH svake godine propadne samoniklih gljiva, ljekovitog bilja i bobičastog voća u vrijednosti od oko 180 milijuna eura.

Salvia_officinalis0

Profesor sa Agromediteranskog fakulteta u Mostaru Nezir Tanović smatra da svaki nezaposleni čovjek u Bosni i Hercegovini može, tokom ljetne i jesenske sezone, zaraditi solidnu plaću upravo sakupljajući samonikle plodove u šumama.

“U Trebinju imate četveročlanu porodicu koja svake godine, u samo mjesec dana, berući kadulju, zaradi oko 14.000 eura”, rekao je Tanović dodajući da se za mjesec dana branja gljiva može zaraditi oko 1.500 eura.

“U 2002. godini BiH je izvezla samoniklih šumskih plodova u vrijednosti od oko tri milijuna KM. Taj izvoz prošle godine iznosio je oko 40 milijuna. Međutim, iako je napredak evidentan, još ne možemo biti zadovoljni. Jer, to je tek oko deset posto od onoga što raste širom planina i šuma u BiH”, kaže Tanović.

On dodaje da su šume u BiH jedna velika tvornica, u koju ne treba ulagati, već je samo čuvati od uništavanja, a koja zauzvrat svake godine može zaposliti na tisuće radnika.

Tanović kaže da BiH još nije uređen sustav kontrole samoniklog bilja, i da se sav otkup i plasman odvijaju putem nekoliko komercijalnih tvrtki u zemlji, ali da i uprkos tome, sakupljači nemaju problema sa plasmanom robe.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.