Srbija: Zajamčena cijena suncokreta 250 € po toni

662

U Beogradu je postignut dogovor sa prerađivačima na način da proizvođači dobiju garantiranu cijenu od 250 eura za tonu (oko 1,90 HRK/kg) suncokreta u otkupu.

suncokret

“Prozvođači će sada moći planirati da li im se isplati proizvodnja i da li da li uopće ulaziti u sjetvu, jer su do sada dobijali samo bjanko ugovore, koji im ništa nisu garantirali”, rekao je Jovica Jakšić, predsjednik Upravnog odbora Delegacije Nezavisne asocijacije poljoprivrednika (NAP).

Prema njegovim riječima, garantirana cijena znači i da će poljoprivrednicima po isporuci biti isplaćena tržišna cijena, ukoliko ona bude veća od garantirane, a ukoliko bude manja proizvođači će dobiti 250 eura po toni suncokreta.

Ministarstvo poljoprivrede je naknadno priopćilo da su predstavnici tog ministarstva na tom sastanku pozvali proizvođače suncokreta da se udružuju, jer će tako imati bolju poziciju prilikom ugovaranja proizvodnje i biti spremniji za konkurenciju iz EU.

Direktor Poslovne zajednice za industrijsko bilje Olga Čurović demantirala je u izjavi za Tanjug tvrdnje iz NAP-a da je cijena od 250 eura grantirana, iako je bila spomenuta, dodajući da će ona eventalno biti potvrđena kroz ugovore koji se potpisuju sa svakom tvornicom ulja pojedinačno.

“Ta cijena neće svuda biti ista i zato im je i savjetovano da se udružuju, jer pojedinci teško mogu pregovarati sa prerađivačima. Do sada su to, prema njenim riječima, činili nekakvi organizatori, koji nikad nisu u potpunosti ispunjavali prema proizvođačima obaveze koje su dogovorene sa tvornicama”, rekla je Čurović.

Ona je dodala da ni uljarama nitko ne garantira cijenu, pa to ne mogu ni one proizvođačima, i da je vrijeme državnog otkupa odavno prošlo, jer je sad na snazi kapitalistička privreda.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.