Srbija: Dodatnih 100 milijuna dolara za navodnjavanje

595

Sva sredstva iz kredita od 100 milijuna dolara od Ujedinjenih Arapskih Emirata biti će upotrebljena za projekte navodnjavanja koji su spremni.

sustavi za navodnjavanje

Izjavio je to srbijanski ministar poljoprivrede Dragan Glamočić i najavio do kraja godine novu tranšu kredita za navodnjavanje od dodatnih 100 milijuna dolara.

“Imamo 14 spremnih projekata koji se trebaju realizirati do kraja 2017. godine. Sva sredstva će biti upotrebljena za dovođenje vode do njiva, za infrastrukturu, kopanje novih kanala i čišćenje postojeće kanalske mreže”, rekao je Glamočić za RTS.

Zajam od 100 milijuna dolara za navodnjavanje, koji je potpisan u Abu Dabiju, odobren je Srbiji na 20 godina, uz kamatu od 2,5 posto i sa počekom od pet godina.

Spisak projekata se trebaju realizirati iz kredita za navodnjavanje od 100 milijuna dolara biti će objavljen kada se završe sve neophodne procedure.

“Krajem godine očekujemo i drugu tranšu kredita od Emirata, gdje će biti dugoročni krediti, koji će biti na period od 10 i više godina”, kazao je Glamočić.

Dok ne stignu sredstva iz arapskog kredita, kako je rekao, Vlada će seljacima osigurati povoljne dinarske kredite za navodnjavanje i druge poljoprivredne poslove, s kamatama od četiri do šest posto.

Glamočić je uputio je poziv mladim poljoprivrednicima i udruženjima poljoprivrednika da predlože poslovne ideje i programe za preporod i opstanak sela.

“Očekujemo prijedloge koji će utjecati na donošenje novih mjera i zakona: izmjenu bankarske i zemljišne politike, eliminiranje utjecaja monopolskih kompanija, veću tržišnu sigurnost, brže osuvremenjavanje proizvodnje i rast profita”, navodi se u pismu koje je ministar uputio poljoprivrednicima.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.