Zbog suše cijene kakaa i kave lete u nebo

711

Cijene kave i kakaa dostigle su prošlog tjedna najviše razine u protekle dvije godine zbog straha od smanjene ponude, dok je šećer istovremeno pojeftinio, prenosi portal SEEbiz.

kava

Kava je polovinom tjedna na Londonskoj burzi vrijedila 2.218 dolara po toni, što je najviše u posljednjih godinu i pol, dok je na burzi u New Yorku dostigla rekordnu vrijednost u prošle dvije godine od 209,75 centi po funti, prenio je AP. Zabrinutost zbog smanjenja ponude brazilske kave dovela je do rasta cijene “arabice” za oko 80 posto od kraja siječnja 2014. Suša je od početka godine zahvatila zone pod kulturom kave u Brazilu, najvećem proizvođaču i izvozniku kave u svijetu.

Ovakva suša ne pamti se u Brazilu još od 1950. Ekstremni vremenski uvjeti ugrozili su proizvodnju kave i u Vijetnamu, najvećem svjetskom izvozniku zrna kave vrste “robusta”, koja se koristi za dobivanje instant kave. Prema procjenama Međunarodne organizacije za kavu (ICO), svjetsko tržište kave suočit će se tijekom sezone 2014/15. s deficitom ponude od najmanje dva milijuna vreća od 60 kilograma kave. Cijena kakaa je ovoga tjedna, također, porasla poslije nekoliko tjedana stagnacije, dostižući najvišu razinu u posljednje dvije i pol godine na londonskoj i njujorškoj burzi.

Tona kakaa na londonskoj burzi vrijedila je 1.888 funti, a na njujorškoj 3.027 dolara. Prošle godine na svjetskom tržištu kakaa zabilježen je deficit ponude od 174.000 tone, a ovogodišnji deficit se procjenjuje na 115.000 tona. Nedovoljna ponuda kakaa na svjetskom tržištu osjećat će se do sezone 2018./19. godine. Nedostatak kakaa posljedica je neobnavljanja zasada te kulture na plantažama dvaju najvećih svjetskih proizvođača – Bjelokosne Obale i Gane.

Cijena šećera na svjetskim tržištima je ovoga tjedna pala zbog laganog poboljšanja klimatskih uvjeta u zonama uzgajanja šećerne kulture u Brazilu, najvećem svjetskom proizvođaču i izvozniku šećera.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.