Na području Osječko-baranjske županije 30 milijuna eura za navodnjavanje

807

Na području Osječko-baranjske županije priprema se 12 projekata navodnjavanja, vrijednih oko 30 milijuna eura, a najveći dio novca za njihovu realizaciju osigurat će se iz europskog Fonda za ruralni razvoj, istaknuto je na jučerašnjem sastanku čelnika te županije i Hrvatskih voda.

sustavi za navodnjavanje

Generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić rekao je kako je novac iz tog fonda namijenjen za sustave navodnjavanja do 1500 hektara, u vrijednosti do 15 milijuna eura, sa sufinanciranjem do 75 posto pa se očekuje da bi se za te projekte iz Europe moglo dobiti oko 22 milijuna eura.

Dodao je kako je riječ o projektima navodnjavanja, vrijednima od pet do sto milijuna kuna, koji će biti važni za poljoprivredne proizvođače.

Plišić je izvijestio kako Hrvatske vode u vodnu infrastrukturu na tom području na godinu ulažu oko 200 milijuna kuna, a u tijeku je izgradnja lateralnog kanala Kneževi Vinogradi, investicija vrijedna oko 70 milijuna kuna, kojom će se omogućiti navodnjavanja oko pet tisuća hektara poljoprivrednih površina.

Najavio je kako se nastavljaju pripreme na izgradnji pročistača otpadnih voda i sjevernog kolektora u Osijeku, vrijednog više od 70 milijuna eura, te da se do ljeta očekuje izbor izvođača radova.

Župan Vladimir Šišljagić rekao je kako se završetak izgradnje tih sustava navodnjavanja očekuje 2018. ili 2019. godine, ovisno o dinamici osiguravanja financijskih sredstava.

Ocijenio je kako su ti projekti i njihov dovršetak strateški važni za razvoj poljoprivredne proizvodnje, koja će se više usmjeriti prema kulturama s dodanom vrijednosti koje donose veću dobit, poput povrća i voća, te za sprječavanje štete od poplava.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.